Når hun mister håret

Hårtap er ikke bare noe som rammer menn. Mange kvinner opplever også at hårpryden blir tynnere etterhvert. Jernmangel kan være årsaken.

Den franske kosmetikk-giganten L'Oreal har i mange år forsket på årsakene til hårtap. Og de mener det nå er sikre bevis for at hårtap henger sammen med lave jernverdier i kroppen.

Forsket i åtte år
Undersøkelsen har gått over åtte år og tatt for seg 13.000 friske mennesker. Over 60 prosent av deltakerne var kvinner.

Ved å måle jernverdiene i blodet kunne forskerne konstatere at halvparten av kvinnene før overgangsalder led av for lave jernverdier. Blant kvinnene etter overgangsalderen gjaldt dette bare en av fire kvinner. Det kan forklares med at menstruasjon og graviditeter tapper kvinner for store mengder jern.

Klar sammenheng
Sammenhengen mellom hårtap og jernverdier ble tydelig etter analyse av jerninnholdet i blodet. Kvinnene som hadde høyest hårtap hadde også betydelig lavere jernverdier.

Halvparten av deltakerne i undersøkelsen oppga at de var svært bekymret for risikoen for å miste håret. Og i følge forskerne oppga en av ti kvinner at de led av alvorlig hårtap.

Den franske undersøkelsen legger vekt på at det også finnes andre årsaker til at håret forsvinner. Problemer med stress, bivirkninger av medisiner og andre kostholdsproblemer kan også bidra til utviklingen av viker og måner.

Sjeldent hos kvinner
- Hårtap hos kvinner er sjeldnere enn hos menn. Det vanligste er at håret gradvis tynnes ut i kronen og gir synlig hodebunn, med en hårkrans rundt hodet - men vanligvis uten mannlige viker.

- Håravfallet begynner vanligvis i 30-40-årsalderen, men kan begynne allerede i puberteten. Årsaken er oftest arvelig. I sjeldne tilfeller kan kvinner få måne og miste hår på mannlig vis. At kvinner mister alt hår på hodet er sjeldent, forteller lege Ole Fyrand ved Rikhospitalet til Mozon.

Advarer mot å overdrive
Vanlige symptomer på jernmangel er utmattethet, hodepine og blekhet. Dette kan du unnå ved å få i deg mat med mye jern, som kjøtt, korn og forskjellige grønnsaker.

Du kan også ta et jerntilskudd om du har behov for et ekstra tilskudd med jern. Men husk at for store mengder kan føre til forgiftning og at det derfor er viktig å følge instruksjonene i tilskuddet. Om du spør i en helsekostforretning vil de kunne veilede deg til et riktig jerntilskudd.

 

Mozon.no, 03.10.2005