Når gode råd er dyrest

Når du har mistet kontrollen over regningene, får du hjelp. Men velger du feil rådgiver, koster det fort mange tusen kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er Norges samlede inkassogjeld på 43 milliarder kroner fordelt på vel fire millioner saker ifølge Bank2 og Lindorff. Samtidig markedsfører en rekke såkalte gjeldsmeglere og finansinstitusjoner sine rådgivnings- og låneprodukter. Gjeldsofferalliansen er skeptisk. På sitt nettsted advarer de mot en rekke av disse institusjonene, deriblant Bank2 og Gjeldsmegling.

Flere inkassosaker i år

Bank2 har spesialisert seg på folk med gjeldsproblemer og tilbyr gjeldsmegling og refinansiering via sin partner Gjeldsmegling AS. Både Bank2 og Gjeldsmegling er en del av Gothia Financial Group ASA. Ifølge gründer og styreleder Jon Harald Nordbrekken gikk banken med overskudd på 37 millioner kroner i fjor.

Men Gjeldsofferalliansen mener at denne banken ikke vil være gjeldsofferets beste venn.

- Dette er bondefangeri, sier leder i Gjeldsofferalliansen, Bengt Scheldt, til DinSide.


Han mener prisene på produktene og rådgivingen Gjeldsmegling og Bank2 tilbyr er høye.

- De driver råbusiness med mennesker som trenger hjelp, sier Scheldt og legger til folk med gjeldsproblemer kan få de samme tjenestene gjennom en kommunal rådgiver, helt gratis. - Dessuten krever de stor sikkerhet i form av fast eiendom og kausjonist. Det vil si at folk kan gå rett til familie og eventuelt venner, som de må de uansett, og så slippe å betale honorar til Gjeldsmegling.

Gjeldsmegling AS oppgir at minstehonoraret de tar er 15.000 kroner, men at det kan bli opp til 50.000 kroner avhengig av kompleksiteten.

- Vi har hatt klienter med opptil 174 kreditorer, men snittet ligger på noen og tretti, sier Lene Heimstad, daglig leder i Gjeldsmegling AS til DinSide.

Gjeldsmegling AS tar også prosenter av gjelden de forhandler.

- Det kan være alt fra to prosent i noen tilfeller og 25 prosent i andre, opplyser Heimstad. - Men prinsippet er no cure, no pay. Uten løsning er det heller ingen kostnader.

Flere i denne bransjen sier at det offentlige ikke er gode nok på å hjelpe folk med gjeldsproblematikk:

- Det offentlige er ofte ikke gode nok, sier Helge Pedersen, saksbehandler i Debitnor.
- Hadde de vært det, hadde ikke vært behov for sånne som oss.

KALKULATOR: Kan du få gjeldsordning?

Høyrente

Bank2 har til nå ikke oppgitt rentenivået på låneproduktene sine, men Finansportalen skrev i vår et brev til banken og oppfordret den til å oppgi prisene sine.

- Vi har individuell rente. Renten på omstartslånet er på 13,4 prosent, sier banksjef Christin Sanders til DinSide.

- Er ikke det veldig dyrt i dagens marked?

- Dette er kunder som har kredittkortgjeld og betalingsanmerkninger. De har forbruksgjeld hvor de betaler 20 prosent rente eller mer. De får ikke hjelp andre steder.

Både Gjeldsmegling AS og Bank2 oppgir at deres produkter er riktig priset i forhold til risikoen de tar og omfanget av sakene. De påpeker også at deres klienter ikke anser seg som gjeldsofre, men personer som ønsker å få orden på økonomien.

Bank2 og Gjeldsofferalliansen oppgir at flere frittstående agenter utfører arbeid i forhold til folk med gjeldsproblemer, uten at dette arbeidet fører til en løsning; likevel faktureres klienten.

Så enkelt kutter du 5.000 i året

Forbrukerrådets krav


Forbrukerrrådet skrev i sommer brev til cirka 10 private gjeldsrådgivere hvor de stiller krav til avtalevilkårene. I den skal det fremgå hva rådgiveren forplikter å foreta seg og hvordan de skal kunne ta seg betalt.

- Vi har ikke mottatt flere en to-tre saker som går på gjeldsrådgivere, og en av dem var fra Gjeldsofferalliansen, sier Frode Arnesen, jurist i Forbrukerrådet til DinSide. - Folk som vil bruke slike tjenester er i en særlig sårbar situasjon, så vi valgte å se på hvordan avtalevilkårene var utformet.

Flere gjeldsrågivere som fikk brev fra Forbrukerrådet hadde avtaler der man betalte månedlige avdrag. Så kunne arbeidet ta flere måneder, og totalkostnaden ble mye høyere enn kunden hadde antatt. Det lønte seg å bruke tid på dette arbeidet.

Forbrukerrådet opplyser om at de kommer til å følge opp gjeldsrådgiverne, og gjør via sitt nettsted forbrukerne oppmerksomme på at kommunene i henhold til lov er pliktige til å bistå personer med alvorlige gjeldsproblemer.

FINANSKRISEN: Svar på tolv spørsmål du lurer på

Harde tider

Flere vil få det vanskeligere. Gründer og styreleder Jon Harald Nordbrekken i Bank2 forventer at banken vil få et rush av kunder med betalingsvansker i 2009.

- De som ikke kan betale nå, kommer i 2009, sier Nordbrekken til DinSide. - Folks gjeld har økt fra 874 milliarder til 1820 milliader kroner de siste årene. Når det nå er stopp i byggebransjen, vil det bli flere arbeidsledige og folk vil få trangere økonomi.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!