Når er det billigst å handle?

Black friday, advent, romjul eller nyttårssalg? Svaret: Ingen av dem.

<b>TILBUD HELE ÅRET: </B>Også Elkjøp innrømmer at det i våre dager er tilbud stort sett hele tida, selv om butikken mener de er ekstra gode på blant annet black friday.  Foto: ELKJØP
TILBUD HELE ÅRET: Også Elkjøp innrømmer at det i våre dager er tilbud stort sett hele tida, selv om butikken mener de er ekstra gode på blant annet black friday. Foto: ELKJØP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nærmer seg jul, høytiden for handling: Fra 1. desember til julaften i fjor dro nordmenn kortet for over 50 milliarder kroner.

Før den tid har vi black friday 27. november, hvor handelsstanden gjør sitt beste for å lage amerikanske tilstander med store typer om tilsynelatende store tilbud. Og etter både black friday, jul, og romjul, alle fyllt med tilbudsreklamer, får vi det tradisjonelle nyttårssalget.

- I fjor så vi for første gang i vår 53 år lange historie at black friday ble vår nest største handledag, bare slått av 3. juledag, forteller kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde i Elkjøp til Dinside.

Men om man ser på harde fakta, når lønner det seg egentlig å handle? Dinside har bedt Prisjakt.no samle prishistorikken til deres mest populære produkter fra og med november i fjor, til og med januar i år, for å få svaret.

Men svaret er dessverre ikke så åpenbart som du kanskje håper. Selve spørsmålet er nemlig grunnleggende feil.

LES OGSÅ: Slik forsøkte butikkene å lokke deg på fjorårets black friday

Når er det billigst?

Først kan man se på snittprisen på de 82 produktene vi har fått prishistorikken til, som for det meste er i dingsesjangeren:

LAVEST PRIS: Snittprisen til alle produkter per periode. (kilde: Prisjakt.no) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LAVEST PRIS: Snittprisen til alle produkter per periode. (kilde: Prisjakt.no) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det er bare 91 kroner som skiller den billigste perioden, black friday, fra den dyreste, januar. Med andre ord: Prisene er i snitt praktisk talt like i alle periodene.

KAN PRISER: Norgessjef Carolina Appelqvist i Prisjakt. Foto: PRISJAKT
KAN PRISER: Norgessjef Carolina Appelqvist i Prisjakt. Foto: PRISJAKT Vis mer


- Når prisen går opp på noen produkter og ned på andre, ser ikke forskjellen på snittprisen så stor ut, sier norgessjef Carolina Appelqvist i Prisjakt.

- Det går an å gjøre et godt kjøp på salgsdager som black friday. Men ikke alt er billigere på black friday, og tilbudsprisen er ikke alltid den billigste.

LES OGSÅ: Helgetilbud utsolgt før helga, - Butikken sa det var et lokketilbud!

Når er det flest tilbud?

For å se om det virkelig er flere tilbud på blant annet black friday, kan man sammenlikne prisen i disse periodene med en normal salgsperiode.

Under ser du andel produkter som hadde mer enn én prosent høyere eller lavere pris i deres perioder, sammenliknet med de tre første ukene av desember. Røde søyler viser hvor mye som var dyrere, grønne søyler billigere:

FLEST TILBUD: Andel produkter med mer enn én prosent prisforskjell sammenlikna med begynnelsen av desember. Grønn er billigere, rød dyrere. (Kilde: Prisjakt.no) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FLEST TILBUD: Andel produkter med mer enn én prosent prisforskjell sammenlikna med begynnelsen av desember. Grønn er billigere, rød dyrere. (Kilde: Prisjakt.no) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Her er bildet noe litt annet: Selv om snittprisen i februar var blant de høyeste, hadde denne perioden flest nedsatte varer. Ikke black friday, som hadde lavest snittpris.

- Grunnen til at snittprisen er lavest på black friday, er også at kun 14 prosent av prisene var dyrere, sammenlignet med 32 prosent i februar, forklarer Appelqvist i Prisjakt.

LOVER TILBUD: Men også Lene Iren Oen i Komplett oppfordrer deg til å sjekke prisen, ikke tilbudet. Foto: KOMPLETT
LOVER TILBUD: Men også Lene Iren Oen i Komplett oppfordrer deg til å sjekke prisen, ikke tilbudet. Foto: KOMPLETT Vis mer


Flest produkter med høyere pris finner vi i januar; sist nyttårssalg førte til at 38 prosent av produktene ble dyrere, og bare 23 prosent billigere.

LES OGSÅ: Slik lurte GroupOn kundene sine med kunstig høye før-priser

Ikke når, men hvordan

Så når bør du handle for å få best mulig pris? Når som helst! Spørsmålet er nemlig ikke når, men hvordan. Det innrømmer til og med bransjen selv.

- Vi oppfordrer alle nordmenn til å sjekke priser på nett før man handler. Det er oversiktlig og enkelt, sier kommersiell direktør Lene Iren Oen i Komplett til Dinside.

Det samme tipset gir Prisjakt, og det samme gjør Forbrukerrådet: Sjekk prisene, ikke rabatten, og i alle fall ikke datoen.

- Det er som vi alltid har sagt: Ikke hopp på et godt tilbud uten at du undersøker det først, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til Dinside.

LES OGSÅ: Er tilbudsvaren du bestilte plutselig utsolgt? Krev erstatning!

BILLIGST I OKTOBER: Playstation 4 er et populært produkt, som ofte annonseres. Men var den billigst på fjorårets black friday eller romjulssalg? Nei; den var billigst 23. oktober, ifølge Prisjakt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRISJAKT.NO
BILLIGST I OKTOBER: Playstation 4 er et populært produkt, som ofte annonseres. Men var den billigst på fjorårets black friday eller romjulssalg? Nei; den var billigst 23. oktober, ifølge Prisjakt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRISJAKT.NO Vis merTilbud hele tida

Det er ikke noe galt i et godt tilbud, om du sjekker at det faktisk er et godt tilbud. Det som er galt, er å tro at gode tilbud bare kommer til bestemte tider.

- Prisene beveger seg ganske ofte i bransjen, og det kommer nye kampanjer hver uke. Man må altså enkelt og greit følge godt med for å gjøre de beste kjøpene, sier Indresøvde i Elkjøp.

Også Halsos i Forbrukerrådet advarer mot å stole blindt på kalenderen:

- Black friday er jo noe nytt som har kommet, mens de andre periodene er noe vi er vokst opp med. Så mange er klar over dem, og tenker at de skal vente og se om de får et godt tilbud. Men i dag får du gode tilbud nesten hele tida.

LES OGSÅ: Har Ark «alltid» tilbud på spill?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!