Etter at du har fylt 27 begynner hjernen sakte men sikkert å slutte å lytte.  Foto: colourbox.com
Etter at du har fylt 27 begynner hjernen sakte men sikkert å slutte å lytte. Foto: colourbox.comVis mer

Når du fyller 27 begynner det

Fra da av går det nedover med hjernen.

Du tenker langsommere, du får problemer med å huske ord og du sliter med å huske detaljene fra historier du vil gjenfortelle.

I det hele tatt, etter at du har rundet 27 begynner hjernen sakte men sikkert å skrumpe, ifølge amerikanske forskningsresultater. Det melder BBC.

Skarpest som 22-åring

Professor Timothy Salthouse ved Universitetet i Virginia tok for seg 2.000 mennesker mellom 18 og 60 år. Evner som å legge puslespill, kunne gjenkalle ord og detaljer fra historier, kunne resonere, samt å kunne se mønstre i bokstaver og symboler, ble grundig testet.

Forskningsresultatene ble trykket i tidsskriftet Neurobiology of Aging, og konklusjonen var at vi begynner å tenke langsommere, i tillegg til at evnen til å visualisere avtar når vi nærmer oss slutten av 20-årene.

Resultatene viste også at hjernen fungerer best i begynnelsen av 20-årene. I ni av 12 tilfeller var gjennomsnittsalderen for dem som oppnådde de beste resultatene, 22 år.

Husker til du er 37

Testpersonene som hadde rundet 27 år, viste en markant nedgang når det gjaldt evnen til å tenke kjapt og legge puslespill.

Timothy Salthouses konklusjoner var dermed at de viste aspekter av kognitiv tilbakegang som var nært knyttet til alderen.

Det ser imidlertid ikke helt mørkt ut for deg som har passert 27. Resultatene viste at du utvikler både ordforråd og allmennkunnskap helt fram til 60-årsalderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hukommelsen fungerer dessuten utmerket helt fram til du er rundt 37 år.

Viktig skritt for Alzheimersforskning

Forskningsresultatene viser at alderen setter sine spor i hjernen tidligere enn man hittil har trodd. De kan også muligens forklare årsaken til Alzheimer.

- Når vi forstår hvordan friske hjerner begynner å svekkes, kan det hjelpe oss til å forstå hva som går galt når alvorlige sykdommer som Alzheimer rammer mennesker, sier Rebecca Wood fra Alzheimers Research Trust til BBC.

Kilde: BBC