Når ditt barn er en djevel

SKADE: Hvem er egentlig ansvarlig når barn ødelegger ting? Foreldrene står nærmest, men ansvaret er ofte begrenset. Se hva du kan risikere å måtte punge ut med.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke bestandig man er like stolt av barna sine. For hva gjør du egentlig når sønnen din har skrapt opp naboens bil med sykkelen sin?

I utgangspunktet virker det enkelt. Du kan enten kreve penger av barnet eller foreldrene. Men hva er kravene?

Barnets ansvar

Utgangspunktet er at

  • ...barn og ungdom under 18 år må erstatte skade som de volder forsettlig eller uaktsomt, hvis det er rimelig når man tar hensyn til barnets alder, utvikling, utvist adferd, økonomisk evne og forholdene ellers.

Trykk her for å lese mer om barnas erstatningsansvar.

Som regel er det foreldrene som erstatter skadene - barn har jo sjelden egne midler. Heldigvis er også foreldrenes ansvar spesifisert i Skadeserstatningsloven.

Foreldrenes ansvar

I følge loven plikter foreldre å:

  • ... erstatte fullt ut skade voldt av barn og ungdom under 18 år.

    Betingelsen er at de er å bebreide. Loven sier at de må ha latt det mangle på tilbørlig tilsyn eller på annen måte ikke gjort det som etter forholdene er rimelig å kreve av dem.

Foreldrene kan imidlertid bli erstatningsansvarlige selv om de IKKE er å bebreide. Da er ansvaret beløpsmessig begrenset til 5.000 kroner per skade:
  • ...Selv om foreldrene IKKE er å bebreide, må de erstatte skade som er voldt forsettlig eller uaktsomt.

    Betingelsen her er at barnet er under 18 år, og bor sammen med foreldrene.

Trykk her for lese mer om foreldrenes ansvar.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer