VISDOMSTANN PÅ VEI UT: Tidligere skulle alle visdomstenner trekkes. I dag er de anbefalte retningslinjene noe annerledes. Foto: Wikipedia
VISDOMSTANN PÅ VEI UT: Tidligere skulle alle visdomstenner trekkes. I dag er de anbefalte retningslinjene noe annerledes. Foto: WikipediaVis mer

Når bør visdomstennene trekkes?

Tannlegen svarer.

De dukker som regel opp når du er mellom 18 og 25 år. Og for mange av oss fører de til ubehag og kjedelige tannlegeregninger: Visdomstennene.

Tre firedeler av befolkningen har anlegg for å få alle fire visdomstennene, ifølge Helsenett. Kun to-tre prosent slipper unna hele problemet med de egentlig unødvendige jekslene som så mange har måttet fjerne.

Men når er det egentlig riktig å trekke dem? Forekommer det mye overbehandling når det gjelder fjerning av visdomstennene?

Les også: Ofte unødvendig å fjerne visdomstennene

Når bør de fjernes?

Nettopp dette spørsmålet er innsendt til Lommelegen.no. Tannlege Kaare Mathiesen svarer.

Stem her!

Har du fått visdomstennene trukket? (Avsluttet)
Nei(42%) 790
Ja, men ikke alle(30%) 571
Har ikke fått visdomstenner(15%) 275
Ja, alle jeg hadde(14%) 259
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Du stiller et interessant spørsmål om visdomstennene trekkes for ofte. De anbefalte retningslinjene har endret seg med tiden. Tidligere skulle alle visdomstennene fjernes for å hindre at problemer skulle oppstå senere. Nå har pendelen svingt, skriver Mathiesen.

- I dag fjerner vi visdomstenner dersom en mener at tannens beliggenhet kan føre til betennelser, smerter eller skader på nabotennene.

Les også: Disse har dårlige tenner

I underkjeven eller overkjeven?

Hvor visdomstannen eller -tennene sitter, spiller også en avgjørende rolle, ifølge tannlege Hans R. Haanes på Helsenett.no.

Det er for eksempel langt oftere riktig og nødvendig å fjerne visdomstenner i underkjeven enn i overkjeven.

Dette skyldes at visdomstenner i underkjeven hyppigere gir komplikasjoner i form av betennelser og smerter enn i overkjeven. Erfaringsmessig vil visdomstenner i underkjeven ofte, på et eller annet stadium i livet, gi plager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dødsstøtet for tannlegeboret

Beste tidspunkt for fjerning

Helst bør visdomstennene fjernes i 25-årsalderen. Det er fordi røttene ikke er helt ferdig utvokst og tannen er dermed lettere å få ut. Dessuten vil tilhelingen etter operasjonen som regel gå raskere.

Les også: 5 råd mot tannlegeskrekk