<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Når bør du hiv-testes?

Når bør du ta en hivtest og hva gjør du om resultatet er positivt?

Siden du kan være smittet med hiv uten å kjenne plager av noe slag, bør du få testet deg:

 • Hvis du har hatt usikker sex.
 • Hvis du tar stoff med sprøyte.
 • Hvis du har fått påvist en annen seksuelt overførbar sykdom.
 • Ta kontakt med legen din dersom du er i tvil. Alle gravide tilbys hivtest som et ledd i svangerskapsomsorgen.
  Les også: Stanser forsøk på Hiv-vaksine

  Bekymret for å ta testen?
  Mange synes det er skummelt å ta en hivtest. En vanlig følelse er at prøven kan avsløre noe som blir vanskelig å forholde seg til. Noen føler kanskje at livet vil ”falle i grus” hvis resultatet er positivt.

  Ikke la slike tanker stoppe deg! Hvis du skulle ha blitt smittet med hiv, er det en stor fordel at du (og legen din) vet om det. Da kan du få rett medisinsk oppfølging, hjelp til å leve godt med hiv, og behandlingen kan startes tidlig hvis det blir nødvendig senere. Dessuten er det til hjelp for å gjøre deg bedre i stand til å unngå å smitte andre.

  Husk at testen ikke gir deg hiv, bare det beste utgangspunktet for å leve best mulig med hiv.

  Les mer: Framskritt mot HIV

  Hvordan gjøres testen?
  Den mest brukte testemetoden går ut på å påvise antistoffer mot hiv i en blodprøve. Prøven kan tas hos alle leger og de fleste helsestasjoner. De fleste steder tar det noen dager før prøveresultatet er klart. Det er fordi prøven må sendes til et laboratorium. Prøven kan analyseres uten at navnet ditt blir kjent for laboratoriet dersom du ønsker det slik.

  En hivtest blir vanligvis positiv i løpet av 3-4 uker etter smitte, men i enkelte tilfeller kan det ta lengre tid (opptil 2 måneder) før den slår ut. Årsaken er at det tar en viss tid fra viruset kommer inn i kroppen til de første antistoffene dannes. For å være sikker på et negativt testresultat, må det derfor ha gått mer enn to måneder fra det tidspunktet man mistenker at man ble smittet.

  Hivinfeksjon kan også diagnostiseres ved påvisning av selve viruset i en blodprøve. En slik prøve kan bli positiv før antistofftesten er det.

  De fleste opplever det som en belastning å la seg hivteste. I forbindelse med at prøven blir tatt, vil de fleste leger tilby deg en samtale og rådgivning. Ting det kan være viktig å snakke om er hvordan du vil oppleve det dersom testen er positiv, og hva slags behandling og støtte du i så fall kan dra nytte av.

  Mens du venter på resultatet
  De fleste opplever det som en belastning å ta en hivtest. I forbindelse med at prøven blir tatt, skal du derfor få informasjon både om testen og om hva slags støtte, oppfølging og behandling du kan få hvis den er positiv.

  Mange jeg kjenner har sagt at de er blitt sikrere og sikrere på at de er hivpositive for hver dag som går mens de venter på testresultatet. Når resultatet har vist seg å være negativt, har de nesten ikke trodd sine egne øyne.

  Hvis resultatet av testen er negativt
  Man sier at hivtesten er negativ hvis det ikke påvises hiv. Det må ha gått minst to måneder etter den siste gangen du var utsatt for mulig smitte for at man skal kunne stole helt på et negativt testresultat. Er det gått kortere tid, kan det tenkes at man er smittet selv om testen er negativ. I så fall kan man også smitte andre.

  Hvis det er gått mer enn to måneder siden du kunne vært utsatt for smitte, kan du stole på et negativt testresultat. Du har altså ikke hiv. Dette er et godt tidspunkt for å tenke over hvordan du kan beskytte deg for smitte i framtiden. Hvordan skal du unngå å ha sex som ikke er sikker? Hvis du bruker stoff til injeksjon: hvordan skal du unngå å bli smittet av sprøyter og sprøytespisser?

  Hva om testen er positiv?
  Du kan få opplysninger, støtte og hjelp hos legen din, og også gjennom:

 • Aksept, telefon 23 12 18 20.
 • HivNorge, en interesseorganisasjon for hivpositive, telefon 21 31 45 80.

 • Helseutvalget for homofile, telefon 23 35 72 00.
 • Olafiaklinikken i Oslo, telefon 22 08 29 50.
 • AEGIS (AIDS Education Global Information System) er et stort nettsted med oppdatert informasjon om alt som er verd å vite om hiv og aids. Her finner du svar på det meste, og du kan komme i kontakt med andre som er i samme situasjon som deg.

  Blant annet finner du en artikkel som heter "Day one". Den er skrevet av Wynn Wagner, som er hivpositiv selv. Han deler sine beste råd med alle som nettopp har funnet ut at de er hivpositive. Artikkelen hans begynner slik (oversatt fra engelsk):

  Du er kommet til rett sted hvis du nettopp har funnet ut at du har hiv. Det har jeg også. Denne nettsiden er ditt første survival kit. Jeg er ikke lege eller psykolog, men jeg lever med hiv og jeg har gått gjennom det samme som du går gjennom nå. Jeg har fem viktige råd til deg, og dessuten laget en oversikt over hvor du kan finne den informasjonen du trenger senere. En positiv hivtest virker skremmende. Men det er ingen dødsdom. I stedet har den gitt deg viktig kunnskap. Den kunnskapen kan redde livet ditt.

  Les mer på Aegis.

  Skrevet av lege Kåre Moen, for Lommelegen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer