- Bekymrgingsverdig, sier forskeren om studien som viser at ungdom som bruker mye tid med datamaskinen får mer smerter i nakken (Foto: Colourbox.com).
- Bekymrgingsverdig, sier forskeren om studien som viser at ungdom som bruker mye tid med datamaskinen får mer smerter i nakken (Foto: Colourbox.com). Vis mer

Nakkevondt av PC-en?

Stiv i nakken der du sitter foran PC-en? Særlig tenåringer bør være ekstra forsiktige.

Mange merker at de blir stive i nakken av å sitte mange timer foran PC-en på jobb, men nå viser det seg at mange og lange timer foran disse maskinene, også kan forårsake nakkesmerter hos skoleungdom.

Her er 12 tips mot jobbstress

Forskere har sett på elever som gikk i 10., 11., og 12. klasse på forskjellige skoler i Sør-Afrika.

- Jo lengre de satt foran PC-en i løpet av uka, jo mer nakkesmerter hadde de, sier fysioterapeut Leonie Smith, ifølge Reuters Health.

Spenning i hodet mandag morgen
Begynner du kanskje morgenen med spenningshodepine? Prøv denne øvelsen for å bli kvitt den:

Bøy nakken fremover. Fold hendene på toppen av hodet og la dem bli der. Ikke press ned. Hold i 40 sekunder.

Her er flere øvelser du kan gjøre foran PC-en

Verst for de med datafag
Smith og hennes kolleger ved Stellenbosch University så på til sammen 1073 elever på gjennomsnittlig 16 år (65 prosent jenter). Forskerne vurderte antall timer elevene satt foran PC-en og sammenliknet dette med elevenes rapporteringer og nakkesmerter.

Visste du at du kan få migrene av hardtrening?

I skolene som hadde datafag, satt 43 prosent av elevene foran en PC i 8.5 time eller mer per uke. Hos skolene som ikke hadde datafag var det langt færre som brukte mye tid foran datamaskinen - bare 5.5 prosent.

Uavhengig om elevene hadde datafag eller ikke, rapporterte de som satt mye foran PC-en om mer nakkesmerter enn de andre elevene. Blant elevene som brukte PC-en fem timer eller mindre i uka, var det 16 prosent som sa de fikk nakkesmerter. Blant de som brukte PC-en opp til 25-30 timer i uka, meldte omtrent halvparten om nakkesmerter (48 prosent).

- Vi har fått bekreftet at nye brukere av datamaskiner må få mer kunnskap om ergonomi og om viktigheten av å ha en riktig holdning, sier Smith.

Smith omtaler resultatene som bekymringsverdige, i tidsskriftet Cephalalgia, hvor studien er publisert.