Lønnsoppgjøret 2018

Næringslivstopper varsler magert lønnsoppgjør

Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.

MAGERT LØNNSOPPGJØR: Forventningene er lave hos flere næringslivstopper. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MAGERT LØNNSOPPGJØR: Forventningene er lave hos flere næringslivstopper. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For to år siden kunne Dinside fortelle hvorfor det ikke var forventninger om noen særlig lønnsvekst i årene fremover. Og disse spådommene ser ut til å oppfylles.

Flere topper i norsk næringsliv sier nå at arbeidstakerne ikke bør forvente mye av årets lønnsoppgjør, skriver NTB.

– Moderasjon vil skape arbeidsplasser. Jeg tror arbeidsplasser er viktigere enn lønnsvekst akkurat nå, sier Johan H. Andresen, eier av investeringsselskapet Ferd til Klassekampen.

Andresen er en av flere topper i norsk næringsliv Klassekampen har snakket med, og som alle trekker fram fortsatt moderasjon i lønnsoppgjørene.

I 2016 fikk norske arbeidstakere reallønnsnedgang. Fasiten for 2017 er ennå ikke kommet, men arbeidsledigheten falt i løpet av året. SSBs prognoser viser at fastlands-BNP kommer til å stige mer i 2018 enn i 2017.

Administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA Baard Schumann understreker at arbeidstakerne også skal få merke at det går bedre, men sier det ikke nødvendigvis bør skje over lønnsseddelen.

Svein Richard Brandtzæg, administrerende direktør i Norsk Hydro, skal i gang med å ansette flere, men heller ikke han vil love et romsligere lønnsoppgjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer