Nabokrangler

Er det rart det er krig i verden? Her hjemme i fredelige Norge krangler vi som aldri før med naboene våre. Hittil i år har Konfliktrådet registrert omtrent like mange saker om nabotvister som hele fjoråret til sammen, melder NTB.


Krangler mest på Hedmarken

I fjor var det nordtrønderne og sørlendingene som kranglet mest. I år er det Hedmark som ligger høyt oppe på lista over kranglefanter, viser tall fra Konfliktrådet.

I tillegg til Hedmark er det Oslo, Akershus og Agder-fylkene som har hatt størst økning i antall nabotvister hittil i år. En av grunnene til økningen er at politiet i større grad enn tidligere henviser til Konfliktrådet i slike nabokrangler.

Omtrent 3.000 nabokrangler havner i retten hvert år, uten å være innom Konfliktrådet først.

Hva er Konfliktrådet? Og hvem kan benytte seg av deres meglertjenester? Trykk her for å lese mer.

Bråk, lukt og grinebitere

Treet i naboens hage som skygger for sola og utsikten er en klassisk kilde til konflikt. Bråk i forbindelse med trampoliner har også vært en gjenganger de siste årene, ifølge NTB.

Klager du mye selv, er sannsynligheten stor for at noen irriterer seg over deg. Et av de hyppigste svarene vi fikk da vi foretok en kjapp rundspørring var rett og slett: Vi irriterer oss over naboer som klager.

Hva får deg til å se rødt?
Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Bråk er det også mange som reagerer på. Barn som skriker. Bikkjer som gneldrer. Høylydte aktiviter på soverommet. Krangling. Høy musikk. Høy bass. TV-spill-musikk til alle døgnets tider. Biler som ruser. Motoriserte hageredskaper. Øving på musikk-instrumenter. Det er ikke sikkert at alle andre liker orgelmusikk til alle døgnets tider.

- Karer som tror de er Neil Young og som klimprer på gitar med forsterker (nei, de er ikke i nærheten av å være Neil Young, det er en grunn til at de får lønn fra kommunen og ikke fra plateselskapet), topper frustrasjonen til en nabo.

- Naboen spilte piano. Dårlig. Og enda verre: Bare Elton-John-aktige sanger, av typen Can You Feel the Love Tonight. Jeg følte ihvertfall ikke den, sier en annen.

Tidspunktet det bråkes på er også en klassisk kilde til irritasjon. Mens noen får krupp av bråk midt i middagshvilen eller etter klokken 22, blir andre minst like sure for bråk tidlig på morgenen. For ikke å snakke om dem som bråker på en søndag.

Konflikter med næringsvirksomhet

En annen type naboproblem oppstår når det drives næringsvirksomhet i boligområder. Bråk fra utesteder, kanskje særlig etter at røykeloven gjorde at en må ut og røyke, er et problem for mange.

En annen, og kanskje mindre kjent bi-virkning av bar eller restaurantdrift i nærmiljøet er at disse er pålagt å resirkulere flasker. En frustrert Oslo-borger kan fortelle om restauranten som beleilig har valgt å passere sin flaskestasjon i en lukket bakgård.

- Vi pleier å våkne i helgene, av en kakafoni av knuselyder som slår mellom veggene, sier hun.

Det er stort sett i helgene dette er et problem. Som oftest knuses flasker tidlig om morgenen, mens noen ganger blir det gjort etter stengetid - eller midt på dagen.

- Problemet er ikke bare at en våkner en halvmeter over sengen, men at en ikke vet når det kommer. Men vi vet at det kommer, så vi ligger og gruer oss.

Hva er det mest irriterende en nabo kan gjøre mot deg? Stem på hva du irriterer deg mest over her eller si din mening i debatten under.

Les også: Selveierkrangel

Foto: Per Ervland