Du nyter kanskje å ta deg en røyk, men det gjør neppe naboen over deg.  Foto: colourbox.com
Du nyter kanskje å ta deg en røyk, men det gjør neppe naboen over deg. Foto: colourbox.com Vis mer

Naboens røyk verre enn eksos

Det hjelper ikke at du selv er røykfri, hvis sigarettbruken er flittig hos naboen.

Publisert
Sist oppdatert

Lever du selv en sigarettfri hverdag, men har en nabo som røyker under deg? Da mener du helt sikkert at naboen din har skyld i røykelukten som siger inn i leiligheten din.

Og det er ikke bare innbilnng. En dansk undersøkelse utført ved Statens byggeforskningsinstitutt bekrefter at naborøyking er et reelt problem, melder NRK.no.

Omlag 10 prosent av ultrafine partikler i sigarettrøyken siver opp til naboen over, ifølge målinger som er foretatt i eldre, urenoverte bygg. Det vil si at hvis det er to personer som røyker under deg samtidig, får du en partikkeltetthet hos deg som tilsvarer luften på en tett trafikkert vei!

Les mer:
Selv lukta er skadelig
Stump den i dag
Passiv røyking verst for barnet

Kan påvirke helsa

I røykeleiligheten vil konsentrasjonen av mikropartikler være på rundt 200 000 per kubikkmeter, mens det i din leilighet vil være en konsentrasjon på cirka 18 000, skriver NRK.no.

- Det kan påvirke helsa, men det er vanskelig å vurdere risikoen. Vi vet ikke hvilken kjemisk sammensetning partiklene [i etasjen over] har, uttaler lege og professor Torben Sigsgaard ved Aarhus universitet.

Som kjent kan passiv røyking øke risikoen for blant annet lungekreft, hjerte- og karsykdommer og astma.

Ikke bare det, passiv røyking kan også gi barnløshet

Eksperter i Norge er også kjent med problemet med røykende naboer.

Mange årsaker til spredning av røyklukt

I Norge har man utført lignende målinger på luktspredning, som matlukt og sigarettrøyk, mellom leiligheter. Ifølge Peter Schild, seniorforsker i SINTEF, er det velkjent at luften i store bygninger kan lekke oppover.

- Det kan oppstå ganske store lekkasjer. Generelt vil jeg si at man må tåle en målbar men minimal lekkasje, men selvsagt ikke på et nivå som gir ubehag, helseskade eller risiko for brannspredning, sier Schild til NRK.no.

Dette synes vi om røyking

Han forteller at det er flere årsaker til at røykelukten kan spre seg fra leiligheten under.

- Det trenger ikke være dårlig tetning som er årsaken alene, for eksempel kan moderne ventilasjonsanlegg forårsake undertrykk i en leilighet i forhold til en annen, noe som får luften til å flytte på seg, forklarer Schild, som legger til at for å gjøre noe med problemet må en kyndig person foreta befaring og målinger i bygningen.

Hos Statens byggeforskningsinstitutt sier man at en luftrenser hos naboen eller hos deg selv kan redusere konsentrasjonen av små partikler med rundt 40 til 50 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer