Det er mer sannsynlig at naboen vil vite hva du liker, enn at du selv vet hva du liker.  Foto: colourbox.com
Det er mer sannsynlig at naboen vil vite hva du liker, enn at du selv vet hva du liker. Foto: colourbox.comVis mer

Naboen vet mer om deg enn du

Ny forskning avslører at du bør stole mer på de rundt deg enn deg selv.

Enten du sitter på date og skal vurdere den potensielle partneren opp og ned, eller sitter i restauranten og lurer på hvilke av de tjue rettene du skal gå for – ikke stol på deg selv.

Spør heller noen av de rundt deg.

Det er konklusjonen på en ny undersøkelse som har blitt gjort blant studenter ved Universitetet i Harvard, skriver eurekalert.org.

De gjør bedre valg for deg

Hele livet igjennom står vi overfor ulike typer valgsituasjoner. Og når det kommer til avgjørelser som å velge livspartner, jobb etc. har det vært en utbredt oppfatning at vi skal lytte til vår egen intuisjon.

Men ifølge psykolog Daniel Gilbert, som står bak undersøkelsen ”The Surprising Power of Neighborly Advice”, bør du i større grad stole på det sosiale nettverket rundt deg før du tar en avgjørelse.

Undersøkelsen viser nemlig at det er større sannsynlighet for at du vil gjøre et riktig valg, om du stoler på den objektive intuisjonen til mennesker rundt deg, i stedet for deg selv.

Speed-dating

Gilbert gjorde to tester med studenter ved Harvard University. Undersøkelsen viste at, til tross for individuelle forskjeller, var andres reaksjoner på sosiale situasjoner mer lik vår egen enn hva vi tidligere har trodd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det første eksperimentet ble en gruppe på 33 kvinner sendt ut på speed-date med en mann. Før de traff mannen, fikk du objektive beskrivelser av mannen (et bilde, en kort personlig profil med navn, alder, høyde, hjemsted og interesser).

Etterpå ble en annen gruppe kvinner bedt om å se på de samme objektive beskrivelsene, for så å gi de andre kvinnene sin evaluering av mannen.

De aller fleste kvinnene mente at bildet av mannen sammen med beskrivelsen var det de kunne stole mest på (hvor godt de ville like daten), foran evalueringen fra andre kvinner.

Men ved å måle den "affektive reaksjonen" (nytelsesskala fra 1-100), fant forskerne ut at de vurderingene som kom fra andre, faktisk var mer i tråd med hva de selv følte.

Få andre til å vurdere

I det andre eksperimentet ble en gruppe kvinner og menn bedt om gjøre seg opp en antagelse om hvor mye de kunne stole på evalueringen fra andre. Resultat var at de ville la sine vurderinger styre ut fra hvordan fremmede hadde reagert først.

Konklusjonen var dermed at vi i utgangspunktet ser på oss selv som den mest pålitelige når det kommer til å gjøre valg – men at det faktisk er større reell sjanse for å foreta et riktig valg om du spør andre i stedet for seg selv.