Nå tror de på rentefall

Det er ikke lenge siden vår kommentator hadde problemer med å få noen til å snakke om mulighetene for lavere rente. Nå vedder investorene på at renta skal ned.

Publisert
Sist oppdatert

- Investorer tror ikke på Norges Banks rentevarsel. Vedder på at renten synker, står det over hele Dagens Næringslivs forside i dag.

Kortsiktige renter stiger, men rentene i pengemarkedet indikerer tydelig at investorer tror på rentekutt både ute og hjemme, allerede i 2008. Det er altså ikke snakk om et fall fra dagens nivå, men et fall fra forventet nivå de nærmeste årene.

15. august: Renten opp 0,25 prosentpoeng

Storinvestorene tror på en rentetopp rundt årsskiftet på 5,25 prosent, men at styringsrenten skal ned til 5 prosent, eller litt under, ved årsskiftet 2008-09.

<strong>Trenden har snudd:</strong> Nå satser investorene på fremtidige kutt. <i>Illustrasjon: Per Ervland</i>
Trenden har snudd: Nå satser investorene på fremtidige kutt. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


- Investorene tror rentene skal ned mot internasjonalt nivå, sier seniorøkonom Eric Bruce i Nordea Markets.

Se hvor mye renteendringer påvirker din økonomi: Renteendringskalkulator

Tung tids tale

Det er ikke mer enn noen måneder siden vår kommentator Elisabeth Realfsen hadde problemer med å få noen til å snakke om mulighetene for en lavere rentebane.

- Hvorfor vil ingen andre enn oss snakke om at rentene kan holde seg på et lavt nivå?, spurte hun i kommentaren Gir blaffen i lavere rente.

Siden den gang har pipen så smått fått en annen lyd. Økonomene har ialle fall vært villige til å diskutere muligheten - og hva som eventuelt må til for at pilene skal peke nedover.

I juni fortalte sjeføkonom Øystein Dørum i DnBNOR Markets hva han tror må til for at renten skal gå nedover. En av faktorene han trekker frem, har jo vist seg å slå til:

- Én hendelse som kan tenkes å inntreffe, vil jo være et tilbakeslag i den internasjonale økonomien, for eksempel forårsaket av en nedtur i det amerikanske boligmarkedet, sa Dørum.

Les hele intervjuet med Dørum: Slik blir renta lav

<strong>Tror på rentekutt:</strong> Jan Ludvig Andreassen. <i>Arkivfoto</i>
Tror på rentekutt: Jan Ludvig Andreassen. Arkivfoto Vis mer


I juli fortalte Terra-gruppens sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen DinSide at han tror på lavere renter enn skissert i Norges Banks rentebane.

Les hele intervjuet med Andreassen: Derfor får vi lave renter

Et par dager senere fikk vi Torbjørn Eika, leder for Gruppe for makroøkonomi i Statistisk sentralbyrå, i tale. I hovedtrekk ser han tre grunner til at renten kan havne i det lavere sjiktet i renteviften til Norges Bank.

  • Norges Banks oppfatning av norsk økonomis virkemåte er feil. Norsk økonomi blir annerledes enn det de trodde fordi ulike størrelser - også rentene - virker annerledes enn de har antatt slik at behovet for økte renter blir mindre enn forventet.
  • Norges Banks modell er riktig, men impulsene fra utlandet eller andre forhold som ”bestemmes utenfor modellen” - såkalte eksogene anslag - blir annerledes enn forutsatt, og dette medfører lavere rente.
  • Norges Banks mandat for utøvelsen av pengepolitikken blir endret eller de endrer på tolkningen eller presiseringen for eksempel av tidsperspektivet (i forskriften om pengepolitikk - Red anm.)
  • Les hele intervjuet med Eika: Slik blir renta lav

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer