Nå tar automatene kort

Legg myntene hjemme, nå kan du betale med kort i over 300 salgsautomater i Norge. Og flere er på vei.

<b>På tide,</b> vil kanskje mange si. Nå tar salgsautomatene kort. Denne står på Oslo Kongressenter. Foto: Per Ervland
På tide, vil kanskje mange si. Nå tar salgsautomatene kort. Denne står på Oslo Kongressenter. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glem myntsamling eller treg SMS-betaling, det greieste er betaling med kort.

Det mener i alle fall Helge Risaasen, teknisk sjef hos Elektroniske Betalings Systemer AS (EBS). Per i dag har de levert kortutssystemer til omtrent 300 betalingsautomater rundt omkring i landet.

Og vet du at du kan dra kortet hvis du skal på toalettet på Oslo S? Eller når du vil spille biljard på puben Scotsman?

Flere og flere sjokolade-, foto-, kaffe- og brusautomater blir nå utstyrt med kortleseren Nayax. Du kan betale med magnetstripe eller chip – uten å taste pin-kode. Og har du et kontaktløst kort, holder du bare lommeboken inntil automaten i et par sekunder.

Så enkelt – se video:


Betalingsløsningen kommer med lyd, så du får beskjed om at betalingen er godkjent, i tillegg til at det vises i displayet.

Løser mange problemer

En ting er at du som kunde slipper å skaffe deg mynt for å kunne handle i automaten, men fordelen er ifølge Risaasen veldig mange flere for de som eier automatene.

– De trenger ikke tømme automatene for mynt, og det minimerer sjansen for tyveri fordi det er ingen penger i automaten, sier han.

Han forteller at når det tidligere har vært problemer med for eksempel fotoautomater, har det alltid vært fordi mynter eller sedler sitter fast, eller på grunn av tyveri.

– Nå er etterspørselen etter kortsystemet enormt.

Oslo S har det, Living har det – se bilder:

Har du konktaktløst kort, trenger du bare holde det inntil automaten. Foto: Per Ervland
Hos Living på Skårer kan du handle snacks uten mynt. Foto: EBS
Maksinene har fått en ekstra merking på toppen slik at folk skal oppdaget muligheten for kortbetaling. Denne står på Oslo Kongressenter. Foto: Per Ervland
Denne delen sitter på innsiden av maskinene. For mer informasjon gå til EBS Foto: Per Ervland
Landets kanskje mest besøkte kundetoalett har hatt utfordringer med å rekke å tømme maskinene for mynt i tide. Men du kan faktisk betale med kort. Foto: EBS


Beløpsbegrensning hindrer svindel

Mange spør seg om ikke kontaktløs betaling, såkalt PayWave, øker sjansen for svindel?

I tilfellene der kontaktløs betaling er tillatt, ligger det inne en beløpsbegrensning, som regel på et par hundre kroner. Overskrides denne grensen, må det gå noen timer før kontaktløs betaling igjen kan benyttes.

I tillegg må kjøpet autoriseres hver gang. Det betyr at dersom kortet ditt blir stjålet og du sperrer det, så kan ingen foreta kontaktløse kjøp i for eksempel salgsautomater med ditt kort.

Reserverer beløp på konto

Et av spørsmålene som melder seg i forbindelse med betalingssystemet, er reservasjon av beløp på konto. Ved kjøp reserveres et beløp på konto i en kortere periode, slik at vi er vant til for eksempel ved bestilling av hotell og reiser.

Men i forhold er det snakk om småpenger: Handler du for eksempel i en sjokoladeautomat, kan det hende selger har lagt inn en autorisasjon lik det beløpet som den dyreste varen koster. Du kan med andre ord risikere å bli belastet for 35 kroner når du kjøper en sjokolade til 15, men dette beløpet vil bli justert når den virkelige transaksjonen går gjennom.

Populær kaffeautomat

Riisasen forteller at den automaten de har med kortutstyr som er aller mest populær, er kaffeautomaten hos Studentsamskipnaden i Agder. Automaten tar bare kort, men er den klart mestselgende med rundt 200 kjøp om dagen.

EBS' systemer er også tilrettelagt for kontaktløs mobilbetaling. At mobiltelefonen snart er det nye kredittkortet, bekymrer imidlertid Forbrukerrådet.

Henger du med på betalingsteknologien?

Her er noen av nyhetene av de siste nyhetene:

  • Visa P2P: Rask overføring til dine mobilkontakter
  • Visa PayWave: Slik fungerer det
  • Betaling via iPhone: Litt ekstrautstyr er nok
  • Her er MasterCard QkR
  • Slik kan du betale med klokka
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!