Nå stiger boliglånsrenten din

Nok en storbank satte opp rentene i dag.

Det er pengemarkedsrentene - og ikke styringsrenten direkte - som avgjør hva du må betale for lånet ditt. Nye krav fra mynidghetene har også gjort det dyrere å drive bank, ifølge Nordea. Foto: Per Ervland/Kim Jansson
Det er pengemarkedsrentene - og ikke styringsrenten direkte - som avgjør hva du må betale for lånet ditt. Nye krav fra mynidghetene har også gjort det dyrere å drive bank, ifølge Nordea. Foto: Per Ervland/Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjefen rørte ikke styringsrenten på forrige rentemøte, men nå stiger rentene på norske boliglån.

Før helgen satte Norges største bank, DnB NOR, opp boliglånsrentene sine. Dermed forventet mange at andre norske banker ville tørre å følge etter.

Og i dag varsler Nordea at de vil øke boliglånsrenten.

Nordea setter opp rentene på boliglån mellom 0,20 og 0,30 prosentpoeng. Bakgrunnen for renteendringen er økte kostnader for kapital, likviditet og finansering, skriver banken i en pressemelding.

KALKULATOR: Så mye betyr renteendringen for DIN økonomi

Dyrere å drive bank

– Den pågående uroen i finansmarkedene og tilpasning mot nye myndighetskrav til egenkapital, likviditet og finansiering i bankene etter finanskrisen, gjør at det blir mer kostbart å drive bank. Det er dyrere å låne ut penger enn tidligere, og det gjenspeiles nå i de nye rentesatsene, sier John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge.

Nordea setter opp renten med bare 0,20 prosentpoeng på Boliglån Ung. For majoriteten av øvrige boliglånskunder vil lånerenten øke med 0,30 prosentpoeng.

Også andre banker har økt rentene, og renteøkningene fra storbankene vil trolig gjøre at flere tør følge etter.

Seks ukers varsling

Er du en av dem som får høyere puls av nyheter om renteøkning, så vit at bankene har seks ukers varslingstid før de faktisk kan ta mer betalt for lånet ditt. Du skal få beskjed, enten per post eller i nettbanken din. Nye kunder får imidlertid den nye renten straks.

Billig å binde

Videre er det mulig å binde renten for å sikre en forutsigbar økonomi. Selv om norske husholdninger ikke har noen tradisjon for å binde renten, er det nå flere som binder renten enn før.

Dette bekreftet Fokus Bank i forrige uke, som kunne fortelle at så mange som 1 av 4 nye lån inngås med fastrenteavtale.

Bankene opererer i dag med svært lave fastrenter, og Lånekassen kom i forrige uke med et rekordlavt tilbud til sine kunder.