Nå stiger aksjene

- Vi er relativt nær en bunn i aksjemarkedet, sier Harald Koch-Hagen, daglig leder i Fondsnett.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er god grunn til å gråte hvis du kjøpte aksjefond for et år siden. Samtlige norske og utenlandsk registrerte aksjefond har gitt negativ avkastning det siste året.

Nå stiger aksjene

De verste fondene har tapt seg nesten 90 prosent i verdi. Kjøpte du fondsandeler for 10.000 kroner i september i fjor, er verdien nå om lag 1.000 kroner.

Klikk på lenken øverst for å se hvordan det har gått de fem dårligste og de fem beste fondene det siste året.

Ikke selg

Ifølge Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening, har nordmenn tendens til å handle i aksjemarkedet når det er priset høyt, og selge når det er lavt.

- Man kan si at det er dumt bare å kjøpe fondsandeler når markedet er på topp, sier Lasse Ruud.

Ruud advarer mot å selge fondsandeler så lenge markedet er så lavt priset som det er nå.

- Vi opplever en nedgang nå, og det er helt sikkert ikke siste gang vi skal se det. Men historisk sett har oppgangene vært større enn nedgangene, sier han.

Han fremhever at investering i aksjemarkedet bør gjøres i et langsiktig perspektiv. Man bør derfor ikke være alt for opptatt av den usikkerheten som råder i markedet akkurat nå, men heller av hvordan markedet vil utvikle seg over en årrekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær bunnen

Harald Koch-Hagen som er daglig leder i Fondsnett mener at vi er relativt nær en bunn i aksjemarkedet, men at det likevel avhenger av den makroøkonomiske situasjonen i USA.

- Jeg vil ikke anbefale å selge nå. Og jeg tror heller ikke at det er dårlig timing å kjøpe fondsandeler, sier Koch-Hagen.

Aksjefond på billigsalg?

Noen av aksjefondene som har tapt seg mest i verdi, fås for tiden til en tiendedel av hva de var priset til for ett år siden. Er det slike fondsandeler det er lurt å kjøpe?

- Der er nok for enkelt å tro at de aksjefondene som har tapt seg mest i verdi, er de som vil stige mest i fremtiden, sier Ruud.

Harald Koch-Hagen er enig.

- Det er ikke nødvendigvis de billigste aksjene som er det beste kjøpet akkurat nå, sier han.

Harald Koch-Hagen anbefaler de som ønsker å investere sparepengene sine i aksjefond å spre risikoen.

- Du bør ikke putte 100 prosent av pengene i ett bransjefond. Det er lurt å spre risikoen, både med hensyn til hvem som forvalter pengene, og hvilke fondstyper du velger, sier Koch-Hagen.

Terrorens ringvirkninger

Thore Johnsen som er professor i finans ved Norges Handelshøyskole vil ikke anbefale nordmenn å kjøpe fondsandeler med mindre de er villige til å ta en betydelig risiko.

- Men det er heller ikke lurt å selge aksjefond nå. Markedet kan snu veldig raskt, og da er det jo tragisk akkurat å ha solgt seg ut, sier Johnsen.

Han fremhever at utviklingen i USA har mye å si for hvordan det kommer til å gå fremover i aksjemarkedet.

- Nedgangstiden i USA var allerede i gang før den 11. september. Terrorangrepene, og hvordan USA kommer til å reagere på dem, vet vi lite om. Tingene er rett og slet usikre, sier professoren.