- Nå starter rentehevingene

Og renten vil øke langt inn i fremtiden, tror økonomer.

Norges Banks hovedkontor sett fra bankplassen. Innenfor planlegger de nye rentehevinger. Foto: Norges Bank
Norges Banks hovedkontor sett fra bankplassen. Innenfor planlegger de nye rentehevinger. Foto: Norges Bank Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hvis jeg hadde vært sentralbanksjef, ville jeg jeg økt renten med 0,25 prosentpoeng på hvert eneste møte fremover.Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities»


I dag kl 14 blir det tatt en ny rentebeslutning i Norges Bank. Økonomer DinSide har snakket med føler seg sikre på at Norges Bank vil heve renten med et kvart prosentpoeng.

- Ja, i dag tror vi Norges Bank vil øke renten med 0,25 prosentpoeng. Hvis vi får rett, blir Norges Bank den første sentralbanken i Europa som hever styringsrenten etter finanskrisen. Tidligere har Norges Bank ønsket å ligge etter andre land med rentehevinger, men dette er ikke lenger noen uttalt strategi, sier Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide.

Hva var renta i 2005? Gjett - og se selv!

Gradvis renteheving

Ikke overraskende tror økonomene på en forsiktig og gradvis renteheving fra Norges Bank.

Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securites. Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securites. Foto: First Securities Vis mer


- Vi venter at Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng. Vi tror også de vil presentere en rentebane med forsiktig renteøkning i tiden fremover og en raskere renteheving mot slutten av neste år, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

Wilhelmsen i First mener det er riktig av Norges Bank å starte ballet nå.

- Jeg mener det er en klok avgjørelse å nå, men at de bør begynne forsiktig. Det er tross alt sånn at det er en masse skjær i sjøen fremover og stor usikkerhet knyttet til flere faktorer. Derfor er det greit å nøye seg med 25 basispunkter i dag, sier Wilhelmsen.

Han mener imidlertid at renteøkningene fremover bør komme hyppig.

- Hvis jeg hadde vært sentralbanksjef, ville jeg jeg økt med 0,25 prosentpoeng på hvert eneste møte fremover, men jeg tror ikke Norges Bank vil legge opp til det, sier Wilhelmsen.

Vet du egentlig hvem som fastsetter styringsrenten?

Over det verste

Dersom Norges Bank hever renta i morgen, er det fordi vi er over det verste av finanskrisen i Norge. Også internasjonalt er det lysere tider i sikte.

- Veksten i norsk økonomi i andre og tredje kvartal har vært sterkere enn ventet. Spesielt har veksten vært sterk i husholdningene og privat forbruk, og det har også vært en sterk stimulans fra offentlig sektor, sier Wilhelmsen.

Det er imidlertid ikke bare lyspunkter. Den internasjonale situasjonen er fortsatt svak, og situasjonen i norsk eksportrettet industri er heller ikke god. Bygg- og anleggsbransjen har også problemer fremdeles, spesielt innenfor næringseiendom går det trått.

- En vesentlig sterkere kronekurs siden juni i år gjør også situasjonen vanskeligere for norsk industri, sier Wilhelmsen.

Følg rentebeslutningen på DinSide kl 14.00