<B>TULL MED TALL?</B> Sannsynligheten er veldig stor for at du fikk skatteoppgjøret denne uka, men det kan også være du havnet i bunka for uferdige oppgjør - de som Skatteetaten simpelthen ikke rakk å ferdigstille. Da er oktober din måned.
TULL MED TALL? Sannsynligheten er veldig stor for at du fikk skatteoppgjøret denne uka, men det kan også være du havnet i bunka for uferdige oppgjør - de som Skatteetaten simpelthen ikke rakk å ferdigstille. Da er oktober din måned. Vis mer

Nå spiller vi skattelotto, dere

KOMMENTAR: Det er ikke så mange som snakker om det, men taper du lotteriet hos Skatteetaten kan sommeren plutselig se litt anderledes ut. Høsten også.

Publisert
Sist oppdatert

Nå forstår jeg plutselig hvordan de har det, alle de som annethvert år påstår at de ikke har fått med seg at det er fotball-VM eller fotball-EM. De forventer å bli trodd, men til tross for noen kilo ekstra velvillighet fra min side, klarer jeg ikke ta dem på alvor. For hvordan kan det være mulig? Har de virkelig ikke fått med seg at Dagbladet brukte tre sider på at den italienske kapteinen klager over lette ankelsmerter bare to uker før åpningskampen?

Denne uka kom skatteoppgjøret. Det vil si, det kom til noen, ikke alle. Til tross for at også Skatteetaten bidrar til å sette noen streker under "slutten av juni" som det magiske tidspunktet når skattebetalerne får det endelige oppgjøret, har de snedig nok formulert seg med en viss reservasjon på nettsidene sine: "De fleste lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret i juni." (vår utheving)

Plutselig var det vår tur

Hvorfor tar ikke Skattetaten konsekvensen av forsinkelsene?

De fleste, altså. Ikke alle. Økonomiredaksjonen i DinSide har skrevet om dette fenomenet i et par år allerede, der mellom 10 og 20 prosent av de private skattebetalerne hvert år får brev i posten med beskjed om at oppgjøret ikke er ferdig før i oktober. Dette
har vi i vår husstand altså klart å overse, til tross for at jeg jobber i en redaksjon som har terpet på dette en stund.

Hvordan kan det skje?

Fordi jeg tenker at det gjelder ikke meg, akkurat som fotball-VM kanskje ikke gjelder deg. Men hvorfor innbiller jeg meg at det ikke gjelder meg? Eller min samboer? Av den enkle grunn at vi i vår husstand har levert de samme endringene på selvangivelsen i årevis. Av den enkle grunn at vi har gjort nøyaktig samme endringene i år som vi gjorde i fjor. Fordi vår økonomiske situasjon er uforandret, ukomplisert og forutsigbar.

Skatteetatens behandlingstid er ikke forutsigbar.

En notis i posten

Samboere liknes ikke sammen, og ettersom lån registreres på én av to samboende, må for eksempel renteutgifter og lånesummer hvert år fordeles på to selvangivelser. Slike endringer er én av flere årsaker Skatteetaten oppgir som generell begrunnelse hvis du skyves til side. Har du gjort endringer, om enn bare lagt til en merknad, havner du i det vi med tabloid kraft kan kalle "risikogruppen" - de som kan få utsatt oppgjøret til oktober.

Utsettelsesbrevet fra etaten er nærmest stilet som en notis, og inneholder bare generelle formuleringer. Ingenting kan knyttes opp til akkurat ditt oppgjør. Du får med andre ord ingen informasjon om hvorfor det er utsatt, men de er nøye med å understreke at dette er et vedtak som er endelig, og som ikke kan påklages.

<strong><B>SORRY, IKKE NÅ:</strong></B> Dette brevet inneholder ikke gode nyheter hvis du har penger tilgode.
SORRY, IKKE NÅ: Dette brevet inneholder ikke gode nyheter hvis du har penger tilgode. Vis mer


Dette vet jeg fordi min samboer, hun av oss som faktisk får igjen penger, fikk dette brevet i går. Jeg fikk derimot oppgjøret mitt samme dag, så jeg ble ikke silet ut, til tross for at våre selvangivelser er like.

Årviss forsinkelse

Vi lider overhodet ikke noen økonomisk nød av at pengene utsettes noen måneder, men det er ikke uten videre poenget. Poenget er Skatteetaten med sitt årlige, programmatiske "hvert år er det en god del selvangivelser som ikke blir ferdig behandlet til skatteoppgjøret i juni" aldri tar konsekvensene av at det hvert år er en god del selvangivelser som ikke blir ferdig behandlet i juni.

Hvis etaten vet dette hvert år, hvorfor gjøres det ikke noe med den forventede behandlingsforsinkelsen? Hvorfor lage en slags fellesramme rundt juni der veldig mange kalkulerer inn skattepengene som en del av feriebudsjettet eller til å dekke uforutsette utgifter eller hva det måtte være, fordi de i mars fikk beskjed om at de skulle få tilbake 10.000 kroner?

Som de i juni får beskjed om er utsatt til oktober? Uten at de engang får en antydning om hvorfor?

Et slags lotteri

Skatteetaten må gjerne hevde at det finnes en slags forutsigbarhet i behandlingen. Er du så freidig å legge til en merknad, må du beregne inn en forsinkelse på rundt fire måneder - men det kan godt være det går fint likevel. Det kommer an på hvor du, tilfeldigvis, havner i bunken. Du skal uansett ikke ta for gitt at akkurat ditt oppgjør blir ferdig i juni, selv om dette er hoveddatoen også etaten opererer med.

Du kan heller ikke ta for gitt at du er fritatt fra å spille skattelotto, selv om du gjør de samme endringene på selvangivelsen år ut og år inn.

Skatteetaten er selv ansvarlig for å skape et skattetrykk i juni hvert eneste år, selv om de altså hvert eneste år vet at de ikke blir ferdig med rundt 10 til 20 prosent av alle selvangivelser. Hvis etaten vet at de i år, neste år og året etter det igjen er underdimensjonert for å skufle unna alle selvangivelsene, hvorfor gjør de ikke dette enkelt?

Og flytter hele oppgjøret til høsten?

Det er jo tydeligvis da det er ferdig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer