John Nystrøm tror ikke det vil ha noen stor effekt å skjule tobakken. Foto: Per Ervland
John Nystrøm tror ikke det vil ha noen stor effekt å skjule tobakken. Foto: Per ErvlandVis mer

Nå skjuler de tobakken overalt

Men hvor stor effekt har det egentlig?

Fra 1. januar i år ble det forbudt med synlig oppstilling av tobakksvarer i Norge. Kundene skal ikke lenger kunne se tobakksvarene, de skal gjemmes ved hjelp av automater, skap eller forheng. Heller ikke kortene til automatene skal være synlige.

De fleste butikkene startet i desember måned med å gjemme bort tobakken, og det har kostet både penger og bryderi. Men hvor positive er kundene egentlig til dette?

Tror ikke det vil ha noen effekt

- Det står snus og tobakk i stor skrift på forhengene som skal skjule røyken og snusen. Derfor tror jeg ikke det vil ha noen stor virkning på folk, sier John Nystrøm.

Nystrøm er assisterende butikksjef på Rema 1000. Han forteller at de ikke har noen tall på om salget på tobakk har sunket, men han opplever ikke noe mindre salg når han jobber i kassen.

- Jeg tror ikke det har så mye å si om kundene ser røyken eller ikke. Spesielt ikke for de unge. Da tror jeg det handler mer om gruppepress enn hva som er synlig i butikkene, sier Nystrøm.

Vil ikke ha noe å si for fastrøykerne

- De som røyker fast vil nok ikke slutte på grunn av dette, sier Linda Kristiansen. Foto: Per Ervland
- De som røyker fast vil nok ikke slutte på grunn av dette, sier Linda Kristiansen. Foto: Per Ervland Vis merLinda Kristiansen som selv røyker, mener det kan være veldig bra for de yngre at de skjuler tobakken og snusen i butikkene.

- De unge vet som regel ikke hva de vil ha når de ikke røyker fra før. Da blir det vanskeligere for dem å kjøpe siden de ikke ser det lenger, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun er skeptisk til om dette vil hjelpe for de som allerede røyker eller snuser fast, siden de allerede vet hvilket merke de bruker.

Nå er det forbudt med synlig oppstilling av tobakksvarer i Norge. Butikkene gjemmer det på blant annet denne måten. Foto: Per Ervland
Nå er det forbudt med synlig oppstilling av tobakksvarer i Norge. Butikkene gjemmer det på blant annet denne måten. Foto: Per Ervland Vis mer

- Det blir ikke noe annerledes for oss som allerede røyker. Det kan hende salget på tobakk og snus går ned om mange år, men da er det i så fall fordi det ikke er like mange av de yngre som begynner å røyke. Jeg har ikke noen tro på at vi som alltid har røyket vil slutte som følge av at butikkene dekker til tobakken, sier Kristiansen.


Eksponering av logoer påvirker

Ica på Gimle hadde allerede dekket til tobakken og snusen i slutten av desember i fjor. De har satt opp et skap som skjuler kortene til automatene med tobakk og snus. Assisterende butikksjef, Desiree Karlsen, forteller at de har ikke hatt noen problemer hittil.

- Det har egentlig fungert greit. Vi får som oftest ikke så mange spørsmål rundt dette, men det kom faktisk en dame i går som lurte på om vi i det hele tatt hadde røyk, sier hun.

Karlsen mener eksponering av logoer alltid vil påvirke de unge i butikkene, men hun er usikker på om det vil hjelpe veldig mye å dekke det til.

- Det kan hende ikke like mange av de unge tør å kjøpe disse tobakksvarene lenger ettersom prosessen blir lenger nå som vi må gå inn i skapene for å hente kortene. Spesielt for de som forsøker å kjøpe selv om de ikke er gamle nok, sier Karlsen.

Ica på Gimle har ikke merket noe på salget på tobakk og snus foreløpig, men det er ikke så lenge siden de fikk opp skapene, påpeker Karlsen.

- Det kan ha noe med beliggenheten i byen å gjøre også. Her handler flere fra den litt eldre generasjonen. De vet som oftest hva de vil ha, og er raske inn og ut igjen. Nærmere sentrum kan de nok merke det noe mer på salgstallene etter hvert, sier hun.

Blir ikke fristet

- Jeg tror det absolutt vil ha en effekt. Ute av syne, ute av sinn, sier Rune Karlsen. Foto: Per Ervland
- Jeg tror det absolutt vil ha en effekt. Ute av syne, ute av sinn, sier Rune Karlsen. Foto: Per Ervland Vis merAndre er mer positive til den nye endringen, og spesielt de som ikke røyker eller snuser selv.

Susanne Kleven og Lilja Steinthorsdotter er positive til at de skjuler tobakksvarene. Foto: Per Ervland
Susanne Kleven og Lilja Steinthorsdotter er positive til at de skjuler tobakksvarene. Foto: Per Ervland Vis mer

- Jeg tror absolutt det vil ha en effekt. Ute av syne, ute av sinn, er vel det de sier. Det kan nok hjelpe spesielt for den yngre generasjonen. Siden det ikke er like synlig tenker de nok ikke like mye over det. Hvis de er i et miljø som allikevel oppfordrer til dette vil det nok ikke ha noen effekt, men jeg har tro på at salget kommer til å gå ned etter hvert, sier Rune Jensen.


Susanne Kleven og Lilja Steinthorsdotter syns det er veldig bra at butikkene har begynt å skjule tobakken og snusen i butikkene.

- På den måten frister det ikke like mye for de som allerede røyker eller snuser, sier de.

Samtidig mener jentene at det også kan hindre unge fra å begynne å røyke, siden man ikke lenger ser de forskjellige merkene.

- Jeg tror det kan være en mulighet for at salget på tobakk og snus vil slutte etter hvert, sier Kleven.

Øl er også for synlig i butikkene

Mener du også alkoholholdige drikkevarer bør skjules bedre?

(Avsluttet)
Nei, jeg syns ikke tobakken var nødvendig heller.(59%) 691
Nei, det holder med tobakken..(21%) 252
Ja, det er unødvendig at det er det første som møter meg i butikken.(16%) 183
Kanskje. Det kan være litt prangende.(4%) 47
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Sp-politikeren Bjarne Kvadsheim har uttalt til Rogalands Avis at han mener heller ikke alkoholholdige drikker bør være så synlig i butikkene, slik det er nå. Han mener plasseringen bør diskuteres hvis det er slik at dette er det første barn og unge blir møtt med i døren.

– Tobakken er nå skjult og pornografien er flyttet øverst i bladhyllene med farget glass over. Dette er jo kjempebra tiltak, men alkoholen er også veldig prangende i de forskjellige butikkene, sier Kvadsheim til Rogalands Avis.

Kvadsheim vil nå undersøke lovverket for å se om det finnes noen muligheter her.