- Nå skal vi slanke bort juleribba, jenter

Treningsinstruktører må passe munnen, mener professor.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsagn som "nå skal vi slanke bort juleribba, jenter" må bort.

Det mener Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole og ekspert på spiseforstyrrelser. Utspillet hennes kom på 20-årsjubileumet til Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelsers (IKS) i forrige uke.

Les også: Grenseløst kroppspress kan gi flere overgrep

Bør forbys
Instruktører med formell kompetanse i fysisk aktivitet og helse kan være gode rollemodeller og bidra til å forebygge spiseforstyrrelser, ifølge professoren som har forsket på temaet. Men instruktørene kan også være dårlige forbilder, mener hun.

- Veldig mange instruktører på norske treningssentre er svært fokusert på kropp og roper ut uvettige utsagn i timene som "Nå skal vi få bort juleribba, jenter" eller "Nå får dere sixpack, gutter”, sier Sundgot-Borgen.

- Dette kan være tilsynelatende ufarlige kommentarer, men vi vet at dette kan få begeret til å flyte over for sårbare unge som har symptomer på spiseforstyrrelser, understreker professoren.

Tv-såper skaper også feil kroppsideal

Må ha fagkompetanse
Hun mener treningssentrene må ta et krafttak for å forbedre situasjonen.

- Det må nå stilles krav til fagkompetanse i denne bransjen. Sentrene bør ikke bruke instruktører som viser sykelig atferd og holdning til kropp, men ansette personer som kan formidle gleden av å være i aktivitet slik at kundene faktisk får en sterk kropp og en sunn sjel, og ikke skader og ødelagt selvfølelse, sier Sundgot-Borgen.

Men hun tror veien kan være lang.

- Jeg tror dessverre at mange av instruktørene har et sykelig forhold til kropp, vekt og mat selv. Og en som ikke er frisk selv, klarer ikke å formidle de rette signalene til et publikum, påpeker hun.

Både svenske og amerikanske studier har nemlig vist tendenser til dette, ifølge professoren, som nå skal i gang med en undersøkelse av samme slag i Norge. Resultatene vil være klare til våren.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


- Vi har et ansvar
Ann-Cathrin Brochs Jakobsen, daglig leder ved Elixia Colosseum i Oslo, sier hun tenker over Sundgot-Borgens poenger når hun ansetter instruktører.

- Vi har et ansvar, og derfor har vi ikke nødvendigvis ”Pamela Anderson-jenter” som instruktører, men folk som ser sunne og friske ut. Når jeg ansetter, legger jeg vekt på om de er opptatt av helse, trivsel og at treningen skal være gøy, sier Jacobsen til DinSide Helse.

- Vi vil jo ikke komme med utsagn som ”nå skal vi slanke bort juleribba”. Og vi merker at kundene også er opptatt av det. Her forleden var det noen som lurte på hvorfor vi hadde vekt i garderoben. Vi forsøker å ta hensyn til alle kundegrupper, for selvfølgelig er det noen som også er der fordi de er opptatt av trivselsvekten sin, sier hun.

Instruktørene må gjennom kursing som gjør dem sertifisert.

- Men de må ikke være leger eller fysioterapeuter, og de har ikke lov til å svare på spørsmål som går utover deres kompetanse, sier Jacobsen, som tror problemet med sykelig kroppsfiksering var verre blant instruktører før.

Nybakte mødre vil ha kjendiskropp!

Toner ned kroppsfokuset
Informasjonsdirektør i SATS, Anders Hall Grøterud, sier kjeden krever at instruktørene skal være kurset fra Norges idrettshøgskole eller tilsvarende for å jobbe som instruktører.

- Og det er viktig at det i utdanningen også fokuseres på at trening er mer enn fokus på utseende og kropp. Vi er opptatt av å tone ned kroppsfokuset. Vi har for eksempel kleskode for instruktørene våre, de skal ikke vise bar mage eller bare skuldre, sier Grøterud.

Les også: Mange menn er sykelig kroppsfiksert

Han synes utspillet til Sundgot-Borgen inspirerer til å rette fokus ytterligere mot andre sider ved treningen.

- Trening handler om veldig mye annet enn six pack. Særlig gir trening gode effekter mentalt, dessuten er vi opptatt av å formidle at trening gir godt humør og selvtillit, sier han.

Grøterud sier han tror de fleste av instruktørene i SATS har et ganske sunt forhold til kropp, men at det sikkert finnes noen unntak.

Les også: Kvinner og menn trener like mye