<strong><b>AKTIVITET:</strong></b> Målet er at sykemeldte etter åtte uker skal tilbake i jobb, helt eller delvis. Foto: NTB SCANPIX/NAV
AKTIVITET: Målet er at sykemeldte etter åtte uker skal tilbake i jobb, helt eller delvis. Foto: NTB SCANPIX/NAV Vis mer

Nå skal sykemeldte fortere ut i jobb

Må jobbe etter åtte ukers sykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år kunne NAV melde at det skulle stilles strengere krav til de som er langtidssykemeldte.

Dette kravet skal ha kommet allerede i 2004, men har ikke vært praktisert fullt ut.

Før nå.

Først Hedmark, så Oslo

NAV i Hedmark skal ha praktisert dette en periode, med gode resultater. Og nå melder også NAV Oslo at de vil innføre aktivitetskravet fra 1. oktober.

Målet skal være at folk kommer tilbake i jobb fortere etter en sykdomsperiode.

Aktivitetskravet innebærer blant annet at utbetalingen av sykepenger kan stoppes ved åtte ukers sykmelding, skriver NAV Oslo i en pressemelding.

Gjelder flere

Ifølge assisterende tjenestedirektør i NAV, Lisbeth Fransplass, gjelder innføringen av aktivitetskravet ikke bare Oslo.

- Alle NAV-kontor skal bli tydeligere når det gjelder kravet om at sykmeldte skal prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet så tidlig som mulig, sier Fransplass til Dinside.

Målet er å videreføre erfaringene fra Hedmark. Fylkene Aust-Agder, Buskerud og Rogaland er ifølge Fransplass valgt ut til å gjennomføre et strukturert forsøk med ordningen.

- De øvrige fylkene kan ta i bruk arbeidsmetodene som benyttes i de tre forsøksfylkene, men de står friere til å velge hvordan, forteller hun.

Her er de nye kravene

Ifølge NAV Oslo, som altså innfører disse kravene fra 1. oktober, vil det nye kravet innebære blant annet følgende:

  • Sykmeldte kan få et brev fra NAV som forteller at utbetalingen av sykepenger stoppes ved åtte ukers sykmelding, dersom vilkåret for unntak fra aktivitetsplikten ikke er oppfylt.
  • Arbeidsgivere plikter å tilrettelegge på arbeidsplassen. Hvis tilrettelegging ikke er mulig må arbeidsgiver begrunne hvorfor i et eget skjema som sendes NAV.
  • Legene skal vurdere pasientenes muligheter, først og fremst opp mot de arbeidsoppgavene pasienten har, men også mot annet arbeid der det er hensiktsmessig. Det skal foreligge tungtveiende medisinske forhold som hindrer arbeid og aktivitet dersom NAV skal godta 100 prosent sykmelding utover åtte uker.
  • NAV vil bistå både den sykmeldte, legen og arbeidsgiver med veiledning om virkemidler og muligheter for tilrettelegging.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer