Du kan fortsatt sikre deg mot rentetoppen og likevel binde til relativt gunstig rente. Foto: Per Ervland
Du kan fortsatt sikre deg mot rentetoppen og likevel binde til relativt gunstig rente. Foto: Per Ervland Vis mer

Nå skal renta opp

Det er ikke for sent å binde om du vil sikre deg mot rentetoppen.

Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at industriproduksjonen i Norge steg kraftig i juli. Dermed begynner Norges Bank å mangle argumenter for å holde styringsrenta på et lavt nivå. Rentehopp er ventet allerede i oktober, og innen utgangen av 2011 tror makroøkonomene vi nærmer oss et "normalt" nivå på styringsrenta, på 5-6 prosent.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til sommeren 2008 for å finne boliglånsrenter på 8-tallet. Har vi lært noe av finanskrisen, så er det at det økonomiske klimaet raskt kan endre seg. Tåler ikke din økonomi en boliglånsrente på 8-10 prosent, bør du vurdere å binde - selv om fastrenta var enda lavere tidligere i år.

Er lommeboka klar for høsten? Sjekk her!

Best på fastrente akkurat nå

Det er store forskjeller på bankenes fastrentetilbud.

- Svært ofte er det opptil 1 prosentpoeng forskjell mellom billigste og dyreste fastrentelån, uavhengig av løpetid, sier daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen, til Aftenposten i dag.

Ser vi på at annuitetslån på 1 million kroner med 60 prosent belåningsgrad og en løpetid på 20 år, er det disse bankene som leder an:

Topp 3 fastrente: 10 års binding
LeverandørNominell renteEffektiv rente
Haltdalen Sparebank4,804,98
Fokus Bank5,305,51
Sparebank 1 SR_bank5,305,51


Topp 3 fastrente: 5 års binding
LeverandørNominell renteEffektiv rente
KLP4,804,94
Fokus Bank4,855,04
SpareBank 1 SR-bank4,855,04


Topp 3 fastrente: 3 års binding
LeverandørNominell renteEffektiv rente
KLP4,104,21
Fokus Bank4,454,62
SpareBank 1 SR-Bank4,454,62


Kilde: Finansportalen.no

Er ikke banken din med i teten? Det kan ofte lønne seg å forhandle med banken. Ta med topplisten og spør om de kan matche tilbudet.

Bør du binde?

Debatten rundt fast eller flytende rente handler som regel om hvorvidt det vil lønne seg rent økonomisk. Å binde renta er spekulasjon, mens å holde den flytende er ren risikosport.

De som bandt renta i vår, traff bunnen i fastrentemarkedet og har dermed størst sannsynlighet for å tjene på det rent økonomisk. Vurderer du å binde nå, er det imidlertid for å sikre deg forutsigbarhet og for å slippe å være med opp på rentetoppen. Under har vi listet opp det vi mener er fordeler og ulemper ved å binde renta akkurat nå:

For:

  • Du er sikret en fast og lav rente i 3, 5 eller 10 år og slipper å bekymre deg for større utgifter i denne perioden.
  • Får du en fastrente på under 5 prosent, ligger det fortsatt under det historiske gjennomsnittet for norske bankrenter.
  • Rentene er på vei opp igjen. Norges Bank har tidligere definert en rente på 5-6 prosent som et "normalt" nivå. Bankenes marginer kommer på toppen av dette. Ved å binde slipper du å grue deg til mulige rentetopper.

Mot:

  • Timing og litt flaks avgjør om du tjener eller taper på å binde renta. Over tid har det historisk ikke lønnet seg å binde boliglånsrenta.
  • Du kan gå ut av avtalen, men det kan koste en god del dersom du har bundet på et høyere nivå enn det fastrenten ligger på når du går ut.
  • Når de flytende rentene er lave, kan du sette pengene du sparer til side, og investere disse slik at du får en gunstig avkastning.
  • Boliglånet følger boligen. Skal du flytte og selger boligen (panteobjektet), kan du måtte betale overkurs til banken.

Det siste punktet blir ofte glemt i diskusjonen rundt fastrente. Det er nemlig slik at boliglånet ditt følger panteobjektet. Har du bundet boliglånsrenta, er det ikke sikkert banken din er fleksibel nok til å la deg beholde fastrenteavtalen på ditt neste boliglån. Du kan dermed risikere å måtte betale overkurs til banken din om lånet skal innfris. Har du flytteplaner innen nærmeste fremtid, bør du derfor ta med dette i vurderingen og eventuelt inngå en avtale med banken din før du binder renta.

Les mer: Pass deg for denne fastrentefella

- Ikke for sent

Selv om fastrentetilbudet var bedre i vår, er det lett å være etterpåklok. I dag tar mange økonomer til orde for fortsatt å binde renta.

- Det er generelt et godt råd å binde renten. Det er spesielt at så mange husholdninger i Norge velger flytende rente med 20-25 års nedbetaling. Det strider mot enhver finansteori. man skal ha gode grunner eller god likviditet dersom man ikke velger å binde hele eller deler av lånet, sier Frank Jullum i Fokus Bank til Finansavisen i dag.

Han får støtte fra blant annet Rolf Mæhle i Sparebankforeningen.

- For nøyaktig ett år siden lå fastrentene 1-2 prosentpoeng over dagens fastrenter. I historisk sammenheng er fastrentene i dag fortsatt relativt lave. 10-års fastrentelån har dessuten holdt seg relativt stabile det siste halve året, sier han til Aftenposten i dag.

Ha likevel i bakhodet at bankene har egne motiver for å anbefale fastrente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer