Nå skal du få vin rett hjem

Vinmonopolet får konkurranse, og vinen er billig.

Regjeringen har nå vedtatt å tillate privatimport av alkohol for privatpersoner. Dermed er det grønt lys for Knut Roar Wiig og vinleverandøren United Wineries - som åpner nettbutikk den 1. juli.

- Vi leverer allerede varer til Vinmonopolet, men nå kan privatpersoner bestille direkte fra vårt sortiment, sier Wiig til DinSide.

I første omgang vil Nettvin.com tilby et utvalg på omtrent 30 spanske viner som privatpersoner kan bestille direkte på nettet og få levert av Posten. Det er med andre ord ikke lenger nødvendig å gå via Vinmonopolet. Blant vinene på nettbutikkens liste finner du bestselgere som Marques de Monistrol og Lagunilla.

Så mye sparer du på å handle alkohol i Sverige

Billig i store kvanta

Marques Monistrol er Norges nest største vinmerke. På Nettvin.com vil du få kjøpt denne og rundt 30 andre viner. Foto: United Wineries
Marques Monistrol er Norges nest største vinmerke. På Nettvin.com vil du få kjøpt denne og rundt 30 andre viner. Foto: United Wineries Vis mer

Det er ingen begrensninger på hvor mye vin du kan bestille fra nettbutikken fordi avgiftene til staten allerede er betalt. En flaske Marques de Monistrol Reserva Privada koster 99,90 kroner på Vinmonopolet, mens den vil koste 79,90 hos Nettvin.com. Men handler du her, må du påregne frakt og et fortollingsgebyr på rundt 100 kroner fra Posten. Dermed lønner det seg å kjøpe i store kvanta hvis du skal spare penger.


- Nettbutikken passer godt for de som skal arrangere bryllup eller andre store fester. I tillegg er det jo fint for dem som bor langt unna et Vinmonopol-utsalg, sier Wiig, som forteller at fraktkostnaden er den samme, 130 kroner, for alle forsendelser mellom 1 og 36 kilo. Dermed lønner det seg å kjøpe i større kvanta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må opp i 12 flasker Marques de Monistrol Reserva Privada for at det skal lønne seg med Nettvin.com, men du slipper å reise deg fra sofaen.

Slik får du matvarene levert på døra

Handelsbarriere

I dag er det slik at privatpersoner kan importere alkoholholdige drikker til eget forbruk, men utelukkende gjennom Vinmonopolet. Det opphevede forbudet mot privatimport av alkohol åpner for at privatpersoner kan innføre alkoholholdig drikk til personlig bruk uten selv å frakte varene over landegrensen. I Norge vil det fortsatt være Vinmonopolet som har enerett på salg av alkohol, men nå blir det altså tillatt for privatpersoner å kjøpe alkohol fra selgere i utlandet og få en tredjeperson til å frakte varene inn i Norge.

Det opphevede forbudet kommer etter press fra EFTAS overvåkingsorgan ESA, som ifølge VG.no har bedt Norge oppheve forbudet.

- Det synes som om den norske loven hindrer nordmenn i å skaffe seg alkohol utenlands til eget bruk og få den transportert til Norge. Dette er en handelsbarriere, skrev ESA i en foreløpig konklusjon, ifølge VG.no.

Lyst på frokost på senga? Vi testet butler-tjeneste

Kan bestille på nett fra utlandet

Hvis du finner utenlandske alkoholleverandører som er villig til å selge til Norge, for eksempel via internett, kan du etter hva DinSide erfarer, benytte deg av dette etter 1. juli.

Du vil også kunne kjøpe alkoholvarer Vinmonopolet ikke kan skaffe, men du må fremdeles betale norske avgifter på det du får tilsendt.

Toll og avgifter

- I Toll- og avgiftsdirektoratet har man startet prosessen med å utarbeide retningslinjer for hvordan Tollvesenet skal håndtere regelendringene når de trer i kraft 1. juli, sier rådgiver Diane Lyngen Stensletten.

Detaljene i forhold til dette kan Tollvesenet desverre ikke komme inn på, før retningslinjene er ferdig utarbeidet og formidlet internt i etaten. Tidspunktet for når dette vil være klart, vil avhenge av når saken blir ferdig behandlet i Stortinget.

Handler du utover den toll- og avgiftsfrie kvoten, kan du fortolle de mengder og til de satser som gjengis i tabellen nedenfor. Handler du for eksempel hos Nettvin.com, er toll og avgifter allerede betalt, mens dette er noe du må ta høyde for hvis du finner din personlige spritleverandør i utlandet.

Priser innførsel av alkoholholdige varer
VareMengdeSats
Øl over 2,5 volumprosent og annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 og med 4,7 volumprosentTil sammen inntil 27 liter*20 kr/liter, 7 kr/0,33 liter
Drikk med alkoholstyrke over 4,7 og under 15 volumprosent 47 kr/liter, 35 kr/flaske
Drikk med alkoholstyrke fra og med 15 til og med 22 volumprosent 90 kr/liter, 65 kr/flaske
Drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosentInntil 4 liter260 kr/liter, 180 kr/flaske
Kilde: Toll.no, *Gjelder for de tre øverste kategoriene til sammen.