Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Nå skal du få mer i lommeboken

Nordea spår at du blir rikere i år.

Publisert
Sist oppdatert

I årets første rapport om økonomiske utsikter fra Nordea, varsler storbanken at hvermansen stort sett vil få mye mer å rutte med i 2009.

- Norske husholdninger vil oppleve høy vekst i kjøpekraften i år. Selv om lønnsveksten ventes å falle til 3,5 prosent, vil lavere rente og lavere inflasjon bidra til at husholdningenes disponible realinntekt øker med 4-5 prosent, melder sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

GODE TIPS:

12 Bud til bedre økonomi

Halvert boliglånsrente

Om Nordea får rett, vil altså de fleste få mer penger på kontoen i år. Boliglånskunder med store lån, vil være blant de som først og fremst merker lysere tider for sin personlige økonomi.

- Endelig venter vi at Norges Bank i løpet av våren setter styringsrenten ned til om lag 2 prosent, melder Nordea.

Samtidig tror Nordea at pengemarkedsrenten vil komme ned på et mer normalt nivå, der gapet mellom denne og styringsrenten vil bli mindre. Og det er selvfølgelig gode nyheter for landets boliglånskunder.

- Resultatet blir at boligrenten mer enn halveres fra 3. kvartal i fjor til 2. kvartal i år.

Sjekk hvilken bank som tilbyr best boliglånsrente:

Lån på 1 million kroner

Lån på 2 millioner kroner

Men du må beholde jobben

Din personlige økonomi vil selvsagt få en ordentlig knekk dersom du ikke får beholde jobben i 2009. For selv om Nordea spår lysere tider i vente for nordmenn flest, tror de arbeidsløsheten vil fortsette å øke.

- Ledigheten kommer fra 2,5 prosent, et nivå godt under det normale, og vil trolig nå cirka 4 prosent i slutten av 2009. Selv om veksten i norsk økonomi ventes å være positiv i andre del av 2009 og første del av 2010, vil den trolig ikke være sterk nok til å hindre at ledigheten fortsetter å øke noe, melder Nordea.

Les også: 100.000 vil miste jobben

Obama kan snu krisen

Det er de politiske virkemidlene som blir satt i gang verden over, som gjør at Nordea spår at friskmeldingen av verdensøkonomien kan komme tidligere enn mange har fryktet.

- Vi ser faktisk lys i enden av tunnelen, og regner med en gradvis forbedring av verdensøkonomien i andre halvdel av 2009, uttaler sjeføkonom Helge J. Pedersen i Nordea.

- Hovedgrunnen til at vi tror på en forbedring allerede i år, er de raske politiske tiltakene som de fleste landene gjør for å motvirke effektene av krisen, melder Pedersen, som tror innsettingen av Barack Obama som ny president i USA vil ha positiv effekt for verdensøkonomien.

Les også: God økonomi, alltid! Ekspertenes råd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer