Nå skal du betale studielånet hver måned

Lånekassen innfører månedlige betalinger.

<strong><b>FORFALL:</strong></b> Lånekassen innfører betaling av studielån med månedlige forfall. Betaler du for sent, er purregebyret på 280 kroner på hver faktura. Men det er ikke det eneste som kan bli dyrere om du ikke er obs. Foto: COLOURBOX.COM
FORFALL: Lånekassen innfører betaling av studielån med månedlige forfall. Betaler du for sent, er purregebyret på 280 kroner på hver faktura. Men det er ikke det eneste som kan bli dyrere om du ikke er obs. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med i sommer begynner Lånekassen å sende ut månedlige regninger til sine kunder.

Målet er å gjøre det enklere for kundene å betale ned studielånet.

– Månedlig betaling har vært etterspurt av kundene en god stund og harmonerer bedre med folks lønnsutbetaling enn kvartalsvis betaling. Vi tror det vil bidra til at det blir enda lettere for kundene å betale studielånet sitt, sier Anne-Berit Herstad, direktør for kommunikasjon og kundedialog til Dinside.

Samtidig kan det bli dyrere å betale ned studielånet - om du slurver med tilbakebetalingen.

Det kan bli dyrere for deg

Den første månedlige regningen blir sendt ut i juli, med betalingsfrist i august. Kundene kan selv velge mellom tre forfallsdatoer ved å logge inn på Lånekassens nettsider.

Datoene de kan velge mellom, er 5., 15. eller 25. i hver måned.

I dag opererer Lånekassen med et fakturagebyr på 35 kroner, som man slipper om man har e-faktura. Fakturagebyret på de månedlige papirfakturaene blir på 18 kroner.

64 prosent av dagens 600.000 tilbakebetalende kunder har e-faktura, og nå skal Lånekassen også innføre Avtalegiro. Med tanke på det skyhøye purregebyret Lånekassen opererer med, vil det kunne være smart å velge automatisk betaling av studielånet.

280 kroner i purregebyr og forsinkelsesrenter

Lånekassens purregebyr er på den nette sum av 280 kroner. Beløpet blir det samme, men fra og med i sommer risikerer du altså en skyhøy purring tolv ganger i året og ikke fire, slik det er i dag med regninger hver tredje måned.

Les også hvorfor staten kan ta mer i purregebyr

I tillegg til at det potensielt blir flere purregebyr å forholde seg til, innfører Lånekassen nå forsinkelsesrenter ved for sen betaling.

- Dette er en del av en standardisering mellom de tre statsbankene Husbanken, Statens pensjonskasse og Lånekassen, noe de to førstnevnte allerede har innført. Forsinkelsesrenter er for øvrig vanlig praksis hos kreditorer, sier Herstad.

Det er Finansdepartementet som fastsetter forsinkelsesrenten to ganger i året. Denne renten er i dag på 9,5 prosent.

- Det blir ekstra viktig å betale i tide, men også enklere, påpeker Herstad og henviser til lavere månedlige beløp, mulighet til å velge forfallsdato og muligheten til å betale via Avtalegiro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer