Nå skal dødsmyggen bekjempes

Bill Gates er en av investorene bak en laser som skal ta knekken på malariamyggen.

Et effektivt laservåpen kan ta livet av milliarder av mygg på én natt.  Foto: colourbox.com
Et effektivt laservåpen kan ta livet av milliarder av mygg på én natt. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Wikipedia smitter sykdommen malaria om lag 500 millioner mennesker hvert år. Av disse dør mellom 1,5 og 2,7 millioner, hvorav 75 prosent er barn i Afrika.

For å unngå smitte har det beste tiltaket vært å beskytte seg mot malariamygg, og tiltak som vaksiner og myggnett er allerede vanlig.

Les også: Pass deg for smitten!

Men en gruppe forskere i Seattle har nå utviklet et våpen som skal være langt mer effektiv; med støtte til prosjektet fra Bill Gates, har de utviklet en håndholdt laserpistol som skal være spesialkonstruert for å ta livet av myggen, skriver The Wall Street Journal.

Bruker krigsekspert for å finne løsningen

Laseren har fått navnet “weapon of mosquito destruction” (WMD), og har blitt utformet av astrofysikeren Lowell Wood. Han har tidligere arbeidet med Strategic Defense Initiative (SDI), et prosjekt fra 1983 som gikk ut på benytte forsvarsmidler på bakken og i verdensrommet for å beskytte USA mot atomvåpen.

Les også: Livsfarlig mygg i Thailand

- Denne gangen forsøker vi å lage et krigsåpen som kan redde liv, forteller Dr. Jordin Kare, en av vitenskapsmennene bak prosjektet, som har doktorgrad i mygg.

Kan bli svært effektiv

Den håndholdte laseren er spesialkonstruert for å kunne lokalisere myggen og drepe dem ved å registrere lydfrekvensen av vibrerende vinger. Når laseren treffer, vil vingene bli brent og myggen stuper mot bakken.

Laseren skal være så kraftig at den vil kunne ta livet av milliarder av mygg i løpet av en natt.

Ikke bare vil laseren lokalisere myggen, den kan også skille en kvinnelig mygg fra hankjønn basert på vingevibreringen, hvilket er vesentlig, ettersom det kun er hunnene som suger blod og dermed overfører sykdom.

Les også: La deg smitte - få 4.000 dollar

Skal fungere som skjerming

Fortsatt befinner mygglaseren seg på forskningsstadiet. Forskerne arbeidere nå med å finjustere styrken på laseren, slik at den ikke tar livet av mennesker eller andre insekter.

Ideen er at laserstrålen kan fungere som skjerming rundt hus, byer og landsbyer.