- Nå skal de henges ut!

Forbrukerrådet ruster opp til kamp mot helsefarlige forbrukerprodukter.

SIER NEI: I Danmark har Forbrugerrådet bedt produsenter om å fase ut hormonforstyrrende stoffer. HVis de ikke vil gjøre det, navngis både produsenten og produktet med det problematiske stoffet. Her er noen av dem som har sagt nei. Fullstendig liste får du på <a target="_blank" href="http://www.forbrugerraadet.dk/tema/hormonkemi/produkter-med-hormonforsyrrende-stoffer/">forbrugerradet.dk</a>.
SIER NEI: I Danmark har Forbrugerrådet bedt produsenter om å fase ut hormonforstyrrende stoffer. HVis de ikke vil gjøre det, navngis både produsenten og produktet med det problematiske stoffet. Her er noen av dem som har sagt nei. Fullstendig liste får du på forbrugerradet.dk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bør ikke du som forbruker ha rett til å vite hvilke produkter som inneholder helsefarlige kjemikalier?

På den nye nettjenesten til Klif (Klima- og forurensningsdirektoratet), ErDetFarlig.no, som nylig ble lansert, kan du gå inn og lese om hvilke stoffer som er helsefarlige.

Men du får ikke vite hvilke produkter som inneholder disse.

Det ønsker Forbrukerrådet å gjøre noe med.

- Nå må noen ta ansvar og navngi de helsefarlige produktene, sier forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.

Les også:
Slik velger du trygge leker
Kjente kremer fulle av kjemikalier
De 13 farligste stoffene

Få ser alltid etter Svanen

ErDetFarlig.no får du kun vite hvilke varer som har fått Svanemerket eller EU-blomsten. Noe som gjerne ikke hjelper når kun 2 av 100 alltid ser etter disse merkene når de handler, ifølge en Norstat-undersøkelse uført på oppdrag for Klif. (27 prosent oppgir at de «som regel» ser etter merkene.)

Mange flere ønsker imidlertid å vite mer om helsefarlige stoffer: Hele 6 av 10. Men kjemikalier er komplisert, og merkeordninger alene er tydeligvis ikke nok for å få folk til å velge trygt.

Forbrukerne beskyttes ikke godt nok, mener forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll.

- I dag er det for vanskelig. Vi vil bare ha bort de farlige stoffene, slik at forbrukerne slipper å måtte ta et slikt valg når de står i butikken, sa han på Klifs seminar om farlige stoffer i forbrukerprodukter 13. april.

Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør, Forbrukerrådet. Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no
Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør, Forbrukerrådet. Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


73 prosent har opplevd ubehag

Spesielt problematisk er kosmetiske produkter, som uten tvil fører til helseproblemer i befolkningen.

- Studier viser at hele 73 prosent av kvinner og 65 prosent av menn har en eller gang opplevd ubehag ved bruk av kosmetikk, ifølge Skeidsvoll.

Det er imidlertid altfor innviklet for forbrukere å melde i fra om eventuelle bivirkninger.

- For det første må du vite at du skal henvende deg til Mattilsynet. Det er ingen selvfølge at folk skal vite dét når det er snakk om kosmetiske produkter. Og for det andre er du nødt til å gå via en lege.

- Mange har fått alvorlige skader av kosmetikk, men hvordan kan de si ifra på effektiv måte? spør Skeidsvoll.

Forbrukerrådet vil navngi farlige produkter

I Danmark har Forbrugerrådet tatt tak i problemet – de både navngir helsefarlige produkter og har gitt forbrukerne en enkel måte å melde ifra på.

Danskene har fokusert på hormonforstyrrende stoffer, kjemikalier som blant annet kan redusere sædkvaliteten til menn og føre til at jenter kommer tidligere i puberteten.

- Forbrugerrådet sendte ut brev til alle produsentene hvor de ble rådet til å fase ut disse stoffene. De som ikke ville det, blir rødlistet og produktene deres navngitt, forteller Skeidsvoll til DinSide Helse.

Det er forbrukerne selv som rapporterer inn produkter og produsenter til Forbrugerrådet. I tillegg til nettet kan de også melde ifra via sosiale medier, som Facebook, og SMS.

Det norske Forbrukerrådet vurderer nå å gjøre det samme. Hvis alt går etter planen, vil de ha en lignende tjeneste klar til høsten.

I dag finnes det over 1000 produkter på Forbrugerrådets liste. Trenden er at de store kosmetikkgigantene ikke bryr seg, mens de mindre produsentene ønsker å fase ut hormonforstyrrende stoffer.

Forbrugerrådets rødliste finner du på deres hjemmesider.

Stem her!

Bryr du deg om helsefarlige kjemikalier? (Avsluttet)
Ja, jeg vil handle trygt, men synes det er for komplisert i dag(64%) 248
Ja, jeg anstrenger meg alltid for å handle trygt(21%) 80
Nei, jeg bryr meg ikke(12%) 46
Usikker(3%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Bruk din makt som forbruker!

Og du har større makt som forbruker enn du gjerne tror.

- Forbrukere er en sterk og kraftig uutnyttet ressurs, sa Thor Øivind Jensen, forsker på forbrukeratferd ved UiB, på Klif-seminaret.

- I en konkurransesituasjon er det nok at 10 prosent av forbrukerne stiller krav. Da tenker de at de likeså godt kan fjerne den problematiske ingrediensen.

Et godt eksempel på forbrukemakt er saken om det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A i tåteflasker. Selv om Mattilsynet sa at nivåene var så små at de ikke representerte noen helsetrussel, valgte flere utsalgssteder å kvitte seg med tåteflasker med bisfenol A, fordi forbrukerne sa klart ifra om at de ikke ville ha det.