Nå skal alle bli digitale brukere

Dette må du gjøre om du fortsatt vil ha informasjon på papir.

<b>NETTBRUKER?</b> Vil du fortsatt motta informasjon fra offentlige virksomheter på papir, må du reservere deg mot å bli digital bruker. Foto: BERIT B. NJARGA
NETTBRUKER? Vil du fortsatt motta informasjon fra offentlige virksomheter på papir, må du reservere deg mot å bli digital bruker. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vinter ble det bestemt at digital kommunikasjon mellom offentlige virksomheter og innbyggerne skal være hovedregelen. Det betyr at informasjon om skatt, studielån, barnehageplass med mer nå skal sendes til deg papirløst.

De som fortsatt vil ha informasjon på papir, må dermed gå inn og reserve seg mot å bli digitale brukere.

Digital kommunikasjon for alle

Neste gang du logger inn via ID-porten vil du få informasjon om det nye, felles registeret for offentlige tjenester.

Her blir du bedt om å bekrefte og eventuelt oppdatere e-postadresse og mobilnummer som du selv har lagt inn tidligere. Etter at du har bekreftet, skal du være klar for digital kommunikasjon med staten.

Java-fri Bank-ID fra i høst - men mange kan bli skuffet

Har du ikke benyttet ID-porten innen 30. april i år, vil du få tilsendt en e-post med informasjon om det nye registeret i løpet av mai. Enkelte har også opplevd å få informasjon om det nye registeret på sms.

Innbyggere som aldri har vært i nærheten av en PC har ingenting å frykte: De vil fortsatt få brev på papir, så lenge de ikke har benyttet seg av digitale tjenester tidligere.

Du kan reservere deg

Difi påpeker at ingen vil bli tvunget til å ta i bruk digital kommunikasjon, og du kan velge å reservere deg mot dette.

- Det er ingen som blir tvunget over på digital kommunikasjon. Det er viktig for oss å poengtere, har Birgitte J. Egset, fagdirektør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) uttalt til DinSide tidligere.

"Som innbygger kan du gi beskjed om at du heller ønsker å motta vedtak og andre brev med innhold som er viktig for deg, på papir. Det gjør du ved å reservere deg mot kommunikasjon på nett." skriver Difi på sine nettsider.

Les også: Slik får du billigere boliglån på egenhånd

Fra 1. januar 2016

Hele spekteret av kommunal og statlig forvaltning skal altså kommunisere med deg digitalt.

Det er fra 1. januar 2016 at alle virksomheter skal ta i bruk fellesregisteret, og Difi er nå i full gang med å få registeret på plass. Blant virksomhetene dette gjelder, er eksempelvis Lånekassen, Skatteetaten og kommunene.