Nå sender Nigeria-svindlerne brev igjen

Har du også fått brev fra sønnen til Liberias ekspresident, Charles Taylor?

Tore Nesets umiddelbare reaksjon var å krølle sammen Nigeria-brevet og kaste det. Foto: Per Ervland
Tore Nesets umiddelbare reaksjon var å krølle sammen Nigeria-brevet og kaste det. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du fått et Nigeria-brev i posten? (Avsluttet)
Nei, aldri(50%) 986
Bare på epost(35%) 689
Ja(10%) 206
Aner ikke(5%) 91
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Min første reaksjon var å krølle sammen brevet og kaste det, sier Tore Neset, redaktør for nettstedene ITavisen og digi.no.

Han skjønte med en gang at det var et såkalt Nigeria-brev han hadde fått i posten.

– Adressert søppelpost forsvant stort sett etter at jeg reserverte meg for et par år siden. Jeg ble derfor noe overrasket og ikke så lite provosert da jeg skjønte at uvedkommende brukte hjemmeadressen min, forteller Neset.

Personlig Nigeriabrev i postkassa?De prøver fremdeles på svindel

Du kan bli straffet

Han synes at brevet ligner svært mye på den typen søppelpost som kommer via Internett.

– Det spesielle med dette brevet var likevel at det liksom kom fra Charles Taylor jr., den angivelige sønnen til Liberias ekspresident, Charles Taylor, som nå sitter fengslet i påvente av rettssak ved domstolen i Haag. Han er siktet for forbrytelser mot menneskeheten på grunn av sin rolle i den blodige diamantkrigen i Sierra Leone på slutten av 90-tallet. Jeg ville nok ligget tynt an, både moralsk og juridisk, om jeg tok i mot penger fra en slik mann, forklarer Neset.

Det har Neset helt rett i. Dersom du skulle være så dum å sende penger, er du faktisk med på å finansiere kriminalitet som menneskehandel, våpenhandel og narkotikahandel. Ikke bare blir du lurt, men du kan også risikere å bli straffet.

– Vi gjør oppmerksom at nordmenn som deltar i slike opplegg kan gjøre seg skyldig i straffbare handlinger i Norge og bli straffeforfulgt her i landet. Man kan bli straffet for å delta i slike opplegg ved at man er med på å sikre utbytte av en straffbar handling, jf. straffeloven § 317, selv om det aldri har eksistert noe slikt utbytte, advarer Økokrim.

I brevet blir Neset lovet å få 30 prosent av 177 milloner amerikanske dollar om han går med på avtalen, noe som kan være fristende. Men selvsagt må Neset overføre pengene først.

– De fleste vil vel ikke la seg lure av slikt i dag. Kanskje der det derfor spammerne nå flytter til din fysiske postkasse?

Pass opp! Disse prøver å lure deg

Første brev kom i 1957

Anne Dybo er rådgiver i Økokrim, og hører stadig om folk som blir lurt av Nigeria-brevene. Foto: ØKOKRIM
Anne Dybo er rådgiver i Økokrim, og hører stadig om folk som blir lurt av Nigeria-brevene. Foto: ØKOKRIM Vis mer


Neset har helt rett i at Nigeria-svindlerne foretrekker den gamle metoden foran å spy ut søppelmail.

– Før i tiden kom det tonnevis av brev til Norge, men så gikk de over til internett. Nå har mange fått spamfilter, noe som har ført til at svindlerne har gått tilbake til å skrive brev. De begynte å sende brev igjen for godt over et år siden, sier Ane Dybo, rådgiver i Økokrim, til DinSide.

Det første Nigeria-brevet Økokrim kjenner til i Norge, er fra 1957. Den gang sendte de massevis av brev, før de gikk over til mail. Forskjellen nå er at brevene ikke sendes ut i like stort omfang som før, ifølge rådgiveren.

Slik lurer de deg: Derfor virker Nigeria-brevene

Følger med i tiden

Typiske tegn på at det er et Nigeria-brev

 • Du får brev/epost/sms om at du har vunnet i et lotteri
 • Avsenderen vil gjøre et forretningssamarbeid med deg
 • Avsendere vil kjøpe eller selge noe til deg
 • Avsenderen krever fort å få penger av deg, begrunnelsen kan ofte være at vedkommende trenger penger til eksempelvis skatt og avgifter
 • Ofte krever avsender forhåndsbetaling
 • Du blir ofte forespeilet masse penger
 • Se etter skrivefeil, store bokstaver, dårlig språk
 • Falske henvendelser om arv
 • Ordrer til firmaer om vareleveranser til Vest-Afrika
 • Tiggerbrev fra afrikanske barn
 • Salg av svartfargede pengesedler

 • Dybo forteller at brevet Neset har mottatt er gammelt nytt, og at svindlerne ofte finner sine ofre gjennom telefonkatalogen på papir/nettet, Facebook og andre sosiale medier.

  Svindlerne følger nemlig med i tiden, slik at det skal virke mest mulig autentisk. I løpet av sommeren 2008 dukket det nemlig opp flere versjoner av nigeriabedragerier som var oversatt til norsk, skriver Økokrim på sin nettside.

  – Det er mange som blir lurt, spesielt på dating-sider. Men når det gjelder slike brev skjønner de aller fleste at det er lureri, forklarer Dybo.

  Men hva bør du gjøre dersom du har mottatt et Nigeria-brev?

  – Kast det eller slett eposten. Det er ikke lurt å svare på det, da det vil sende et signal til svindlerne om at du er interessert, råder Dybo.

  Utrolig, men sant: Tidenes Nigeria-svindel?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer