Nå ringer Microsoft-svindlerne fra 112, hvem kan stanse dem?

Operatørene, myndighetene og politiet klør seg i hodet, mens Microsoft saksøker.

RINGTE FRA 112: Slik så det ut på telefonen til Silje Holland da Microsoft-svindlerne brukte telefonnummeret 112. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RINGTE FRA 112: Slik så det ut på telefonen til Silje Holland da Microsoft-svindlerne brukte telefonnummeret 112. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ille nok at de stjeler norske mobilnummer, men når de begynner å misbruke nødnummer, er det verre.

Nettopp det opplevde Silje Holland nylig. Mobilen hennes ringte, og på skjermen lyste telefonnummeret 112; nødnummeret til politiet. Men i den andre enden ventet noen helt andre.

- Det var Microsoft-svindlerne som ringte, forteller Holland til Dinside.

Som kjent er Norge midt i en ny bølge av Microsoft-svindel. Engelsktalende personer ringer deg og hevder de jobber for Microsoft, og vil ha full tilgang på PC-en og klekkelig betalt for å løse fiktive problemer.

- Volummessig varierer problemet mye. Fra noen titalls tusen anrop i uken, til hundretusener, forteller informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor.

Nytt i år er at de ringer fra norske telefonnummer. Nummer som egentlig tilhører andre, men som svindlerne forfalsker for å få deg til å ta telefonen. Men hva gjør norske aktører for å stanse dette? Og er det egentlig noe de kan gjøre?

LES MER: Slik misbruker Microsoft-svindlerne nummeret til uskyldig nordmann

INFORMASJON: Håvard Aalmo i Kripos mener det viktigste er at nordmenn kjenner svindelen, så de kan unngå den. Foto: KRIPOS
INFORMASJON: Håvard Aalmo i Kripos mener det viktigste er at nordmenn kjenner svindelen, så de kan unngå den. Foto: KRIPOS Vis merKripos vil forebygge

- Personene som sitter på call-sentrene vet ofte ikke at de er med på et bedrageri. For dem er det bare en jobb, forteller Håvard Aalmo i Kripos til Dinside.

Han leder deres seksjon for datakriminalitet, som er godt kjent med svindelen. Ifølge Aalmo har bakmennene ofte Vest-Afrikansk opprinnelse, mens de som ringer sitter i store call-senter i blant annet India.

- Det er ikke lett å stoppe bedrageriene, da det er vanskelig å spore call-sentrene. Og når de blir sporet, blir de lagt ned og satt opp igjen et annet sted, sier Aalmo.

I stedet for å gå etter bakmennene, fokuserer de derfor heller på forebygging. Om du og jeg vet hvordan vi skal håndtere svindlerne, håper politiet at vi heller ikke blir svindlet, og at problemet kan forsvinne av seg selv.

LES OGSÅ: Hør selv hvordan Microsoft-svindelen foregår – vi ble oppringt og tok opp samtalen

KAN SAKSØKE: Da svindlerne misbruker Microsofts navn, kan de gå til sak, forteller sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft. Foto: PER ERVLAND
KAN SAKSØKE: Da svindlerne misbruker Microsofts navn, kan de gå til sak, forteller sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft. Foto: PER ERVLAND Vis merMicrosoft saksøker svindlerne

En som går rett i strupen på svindlerne, er Microsoft selv. Da svindlerne misbruker deres varemerke, kan de gå til søksmål.

Hvordan unngår man svindelen?

 • Man kan ikke uten videre stanse folk fra å ringe deg. Og nummeret ditt er trolig bare generert fram tilfeldig, eller tatt fra telefonkatalogen.
 • Men er det ett nummer som ringer deg gjentatte ganger, kan du bruke telefonens funksjoner for å sperre dette nummeret.
 • Har nummeret ditt blitt misbrukt, som falsk avsender av svindlerne, er det ikke stort å gjøre, men kontakt operatøren din for å høre hva som kan være lurt.

 • I 2014 saksøkte Microsoft to amerikanske selskaper de mente ga falsk Microsoft-support, og anslo da at svindlerne årlig fikk 1,5 milliarder dollar ut av amerikanere, da hvert tredje offer skal ha blitt lurt.

  I vinter er de også involvert i en sak hvor staten Washington går til sak mot et indisk selskap. De skal over telefon lure ofre til å kjøpe kostbar og ubrukelig programvare, samt det som egentlig er en gratis oppdatering til Windows 10.

  - Men det viktigste vi kan gjøre, er å informere om at dette er svindel. Vi ringer ikke på denne måten, og tar ikke betalt for support, sier sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft til Dinside.

  - Mange kontakter oss og lurer på hvorfor svindlerne ringer dem. Men de ringer helt tilfeldig; de ringer jo også dere i Dinside og meg og kollegaene mine. Så det er ikke noe å bli bekymra for om du blir oppringt; du er bare et tilfeldig nummer, understreker Seierstad.

  LES OGSÅ: Nordmenn Microsoft-svindeles for tusenvis av kroner, og får ingen hjelp fra banken sin

  VANSKELIG: Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor sier de har filtre i nettet sitt, men sliter med forfalskede nummer. Foto: TELENOR
  VANSKELIG: Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor sier de har filtre i nettet sitt, men sliter med forfalskede nummer. Foto: TELENOR Vis mer  Telenor mener de sperrer

  Blir bankkortet ditt misbrukt, tar ofte banken affære. Men gjør mobiloperatøren din noe om mobilnummeret ditt misbrukes, eller for å stanse de som ringer deg? Ja, ifølge informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor.

  De skal blokkere nummer med høy trafikk, hvor Telenor er relativt sikker på at det dreier seg om svindel. Problemet er den nye situasjonen, hvor svindlerne utgir seg for å være alt fra den vanlige karen Hans Christian Færden til politiet. Å se at disse numrene er «spoofet», skal være praktisk talt umulig.

  - Og sperring av mobilnummer vil da medføre at en reell kunde hindres i å anrope våre kunder ved roaming. Når i tillegg hvert enkelt nummer misbrukes i begrenset omfang og begrenset i tid, er det ofte bedre å se an situasjonen noe og sperre kun numrene som representerer større volumer, skriver Meling i en e-post.

  For å stanse den nye versjonen av svindelen, trenger Telenor visstnok nye tekniske løsninger, for å for eksempel kunne se at nummeret ditt blir brukt i en samtale fra utlandet, mens du faktisk befinner deg i Norge.

  LES OGSÅ: Windows 10 foreslår svindelsider til Chrome-nedlastere

  FØLGER MED: Seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Nkom er kjent med problemet, og vil prate mer med operatørene. Foto: NKOM
  FØLGER MED: Seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Nkom er kjent med problemet, og vil prate mer med operatørene. Foto: NKOM Vis mer

  Microsofts råd for deg som har blitt svindlet

 • «Bytt passord på alle tjenestene du bruker (Microsoft Live ID, GMail, Facebook, Hotmail, Twitter, banken, etc.) og ikke bruk samme passord overalt.»
 • «Søk gjennom hele datamaskinen med et antivirus program, du kan laste ned fra våre internettsider et oppdatert verktøy – Microsoft Safety Scanner eller Windows Defender.»
 • «Kjør en oppdatering av din PC med hjelp av Microsoft Update slik at PC-en er så sikker og oppdatert som mulig.»
 • «Har du betalt for den falske tjenesten, kontakt bank eller kredittkortselskap og forsøk å stoppe overføringen.» • NKOM vil prate

  Ansvarlig for det norske mobilnettet i denne sammenheng, Norsk Kommunikasjonsmyndighet (Nkom), har retningslinjer for nummervisning som forbyr den type nummerforfalskning svindlerne bruker. Uten at det hjelper noe særlig.

  - Dette er vanskelig å gjøre noe med. Skulle man gjøre noe med ett enkelt nummer, så kan det hende det tilhører en aktiv kunde. Og på få sekunder kan svindlerne bruke et annet, sier seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Nkom til Dinside.

  Også Nkom mener det beste virkemiddelet mot svindlerne er å gjøre folk oppmerksom på dem. Men Nkom sier at de nå skal snakke med operatørene for å diskutere om noe mer håndfast også kan gjøres.

  - Svikter operatørene i dag?

  - Det tror jeg ikke vi kan si. Litt forenkla kan man sammelikne dette med at noen kopierer nummerskiltene til bilen din og lager masse krøll, svarer Enger.

  - Det er veldig vanskelig å stanse.

  LES OGSÅ: Nordmenn sendte 280 millioner til utenlandske bedragere i 2015

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer