Frikortgrensa 2017 blir 55.000 kroner

Nå økes frikortgrensa til 55.000 kroner

Du skal kunne tjene 5.000 kroner mer uten å skatte.

TJEN MER UTEN SKATT: Du kan snart tjene 55.000 kroner året uten å skatte av det. Frikortgrensen økes igjen. Foto: Shutterstock / NTB SCANPIX
TJEN MER UTEN SKATT: Du kan snart tjene 55.000 kroner året uten å skatte av det. Frikortgrensen økes igjen. Foto: Shutterstock / NTB SCANPIXVis mer

Frikortet forteller arbeidsgiver at hun ikke skal trekke skatt fra inntekten din. Altså et skattekort, uten skatt.

Dette kan du i dag få om du tjener mindre enn 50.000 kroner i året.

Men i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 foreslås det å øke denne grensa med 5.000 kroner, til 55.000 kroner året.

Spesielt for studenter

«Økningen forventes særlig å komme studenter og andre med midlertidig lav inntekt til gode» skriver regjeringen i sitt forslag.

Samtidig vil dette naturlig nok gi mindre inntekt til staten: Mellom 50 og 60 millioner kroner årlig, anslås det i statsbudsjettet.

«Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2017» skriver de videre.

Økte mer i fjor

Det er slettes ikke første gang det skjer noe med det som på korrekt språk kalles «nedre grense for å betale trygdeavgift».

Grensa i dag, på 50.000 kroner, er bare ett år gammel. I fjor var den på 40.000 kroner – økningen var altså større forrige gang.

Husk at grensa gjelder all skattepliktig lønn, sykepenger, fri kost og losji og feriepenger. Både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år.