Åpningstider Systembolaget i mai og juni

Nå må du passe på åpnings­tidene på Systembolaget

Systembolaget kan være åpent på norske fridager - men pass på de svenske helligdagene! «Vanlige dager» for oss kan bety stengte dører i Sverige.

STENGT PÅ SYSTEMBOLAGET? Snart kommer juni med de særsvenske høytidene og stengte dører. Kristi himmelfartsdag er det stengt på Systembolaget, som i Norge, mens de holder åpent i pinsa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STENGT PÅ SYSTEMBOLAGET? Snart kommer juni med de særsvenske høytidene og stengte dører. Kristi himmelfartsdag er det stengt på Systembolaget, som i Norge, mens de holder åpent i pinsa. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Er du blant dem som gjerne tar en tur innom Systembolaget dersom du er på svenskehandel? Da bør du holde tunga rett i munnen og sjekke åpningstidene på det svenske alkoholutsalget:

For selv om Systembolaget ofte kan ha åpent på det som er røde dager i Norge og det norske Vinmonopolet holder stengt, har svenskene sine egne røde dager, når altså Systembolaget holder stengt.

Stengt på Kristi himmelfartsdag

Og noen av disse svenske røde dagene kommer snart.

Men først: Skal du til Sverige nå på Kristi himmelfartsdag, holder også Systembolaget i Sverige stengt - som i Norge. Ønsker du å kjøpe med deg alkohol på svenskehandel da, må det bli folköl fra butikken.

Men den nært forestående Pinsa er det imidlertid åpent som vanlig, og Systembolaget holder også åpent 2. pinsedag.

Pass på nasjonaldagen og sankthans

Men snart kommer de særsvenske helligdagene som kan komme litt brått på for nordmenn, fordi dette er høytider vi kanskje ikke tenker på:

Sveriges nasjonaldag og Svenska flaggans dag er 6. juni - og da holder Systembolaget stengt. Det er imidlertid vanlige åpningstider dagen før.

Svensk midtsommer - altså det vi i Norge kaller sankthans - er som kjent stor ståhei i Sverige. Og i forbindelse med den høytida er det mange dager som et røde:

Det du skal være oppmerksom på, er at svensk midtsommer alltid feires i forbindelse med en helg - så høytida og feiringen er ikke låst til 23. juni - som er da vi feirer sankthansaften her til lands.

I år ser det slik ut for svensk midtsommerfeiring:

Det kan starte allerede torsdagen før midtsommer-helgen, som i år er torsdag 20. juni, men Systembolaget skal ifølge dem selv holde åpent i alle fall til klokka 19.

Fredag er det alltid stor fest, da er det midtsommeraften, og Systembolaget er stengt.

Lørdag er midtsommerdagen - (22. juni 2019) og da er det også stengt på Systembolaget.

Kan også gjelde vanlige butikker og restauranter

Hellig- og høytidsdagene i Sverige kan også påvirke åpningstidene i vanlige butikker og restauranter. Ifølge det svenske turistkontoret er det meste stengt i Sverige på Midtsomerdagen - som altså i år er lørdag 22. juni.

Resten av året gjelder søndagens åpningstider for offentlige fridager, og noen få restauranter holder stengt på søndager og offentlige fridager.

Men ved grensa er det (nesten) alltid åpent

Åpningstidene på kjøpesentrene og dagligvarebutikkene langs norskegrensa er imidlertid en annen sak:

De holder stort sett åpent hver dag, 365 dager i året.

I alle fall på Nordby Shoppingsenter og Töcksfors shoppingsenter (med noen få unntak rundt jul).