Førerkort holder ikke som legitimasjon hos svenske postkontor lenger. Nå krever de at du kan vise pass. Foto: Mats Ramkvist, Posten AB og Kristin Sørdal/Montasje: Per Ervland
Førerkort holder ikke som legitimasjon hos svenske postkontor lenger. Nå krever de at du kan vise pass. Foto: Mats Ramkvist, Posten AB og Kristin Sørdal/Montasje: Per ErvlandVis mer

Nå må du ha med pass til Sverige

Det holder ikke lenger med førerkort - nå må du ha med pass til Sverige!

Får du post sendt til deg som poste restante til Sverige? Da må du huske pass neste gang du skal hente post eller pakke hos söta bror - nå holder det ikke med førerkort lenger.

Poste restante

Mange nordmenn som bor i nærheten av svenskegrensa, bestiller pakker fra utlandet som de får sendt til et svensk postkontor - som poste restante.

Svenskene har nemlig helt andre regler for netthandel enn det vi har her hjemme. Mens vi må betale toll på alt vi handler inn til landet over 200 kroner, kan svenskene handle så mye de orker fra utenlandske nettbutikker uten å måtte betale moms på det.

Les også: Slik slipper du toll og moms

Nordmenn som bestiller varer som blir dyrere enn den tillatte og forhatte 200-kronersgrensen, får pakken sendt poste restante til et svensk postkontor. Så er det bare å kjøre over og hente det ut.

Men husk: Du må likevel forholde deg til tollkvotene. Har du vært ute av Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for 6.000 kroner. Er du kun på dagstur, og oppholdet altså er kortere enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 3.000 kroner.

Nå krever svenske postkontor at du kan identifisere deg med pass. Foto: Mats Ramkvist, Posten AB
Nå krever svenske postkontor at du kan identifisere deg med pass. Foto: Mats Ramkvist, Posten AB Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.Men nå har svenske postkontorer skjerpet inn legitimasjonskravet til disse poste restante-kundene - og til alle uten svensk personnummer, forsåvidt. Der det tidligere har vært nok å fremvise et norsk førerkort som legitimasjon, krever de nå at du kan vise frem pass som legitimasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kjøper aller mest karbonadedeig på svenskehandel

Derfor må du vise pass

Ifølge pressesekretær Maria Ibsén hos Posten AB i Sverige, innførte de passkrav ved alle svenske postkontorer i midten av april.

– Vi har bedømt at mange utenlandske førerkort ikke holder det sikkerhetsnivået som vi vil ha på identifikasjonspapirer. Det er også vanskeligere å spore kunder når de gjør reklamasjoner, basert på andre ID-papirer - men med pass vil det fungere, sier Ibsén til DinSide.

– Reklamasjoner kan være dersom det er tvil om hvem som har hentet ut forsendelsen, for eksempel, forklarer Ibsén videre.

Du må selv huske å ta med pass ved avhenting av pakke eller post i Sverige. Det skal være oppslag om kravet på postkontorene.