Nå må du betale mer i NRK-lisens

Regjeringen foreslår å øke både lisensen og momsen på lisensen.

<b>ELSK/HAT:</b> NRK-lisensen er en avgift svært mange irriterer seg over. Det tipper vi de kommer til å gjøre denne gangen også, selv om den foreslåtte økningen ikke utgjør mer enn 78,54 kroner.  Foto: BERIT B. NJARGA
ELSK/HAT: NRK-lisensen er en avgift svært mange irriterer seg over. Det tipper vi de kommer til å gjøre denne gangen også, selv om den foreslåtte økningen ikke utgjør mer enn 78,54 kroner. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Regjeringen foreslår å øke lisensavgiften med 1 prosent. Men det stopper ikke der. I tillegg vil de nemlig øke momsen på lisensen, fra 8 til 10 prosent.

Totalt sett foreslår regjeringen at du skal betale 78,54 kroner mer i kringkastingsavgift.

Her er forslaget

Regjeringen foreslår at kringkastingsavgiften for 2016 økes med 25 kroner til 2.577 kroner (eksklusiv merverdiavgift). Forslaget innebærer en økning på om lag 1 prosent fra 2015.

I tillegg foreslår altså regjeringen å øke merverdiavgiftssatsen fra 8 til 10 prosent. Inkludert 10 prosent merverdiavgift vil kringkastingsavgiften utgjøre 2.834,70 kroner i 2016, om forslaget vedtas.

STATSBUDSJETTET 2016: Finansminister Siv Jensen (Frp), med legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2016 for Stortinget klokken 10. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
STATSBUDSJETTET 2016: Finansminister Siv Jensen (Frp), med legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2016 for Stortinget klokken 10. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Vis mer


NRK hadde i år bedt om en økning i kringkastingsavgiften på 70 kroner. I 2015 ba de om en økning på 73 kroner, noe som ble avslått av regjeringen - men de endte med en økning på 25 kroner ved revidert nasjonalbudsjett i 2015.

NRK-lisensen for 2015 på 2.756,16 kroner.

LES OGSÅ: Nå kommer de lisensfrie TVene

Beløpet betales i to deler, med ett forfall i januar og ett i juli. Og det bør du huske: Forsinkelsesrentene, altså gebyret som du blir pålagt ved forsinket betaling, er på 15 prosent av kringkastingsavgiften.

LES OGSÅ: Her kan du lese hvordan du kan slippe NRK-lisensen

Hva skjer med NRK-lisensen videre?

Hva synes du om NRK-lisensen? (Avsluttet)
Beløpet er alt for høyt.(86%) 5555
OK, men nå er det dyrt nok(8%) 499
Ikke noe problem. Føler at NRK-lisensen er verdt prisen.(7%) 428
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nylig ble Mediemangfoldsutvalget opprettet, som skal se på økonomiske virkemidler for å stimulere til mediemangfold - hvor de også skal vurdere NRK-lisensen.

Det fremkommer også av regjeringens politiske plattform at NRK-lisensen og alternative betalingsordninger, er noe de ønsker å se på.

Regjeringen bremset også noe av forrige regjerings økning av lisensen, i sitt reviderte statsbudsjett.

Ifølge den politiske plattformen, sa partiene at regjeringen vil legge frem en stortingsmelding om NRK-lisens og alternative betalingsordninger, øke andelen eksterne produksjoner i NRK og begrense NRKs mulighet til å bruke sin robuste økonomi til å svekke frie institusjoners aktivitetsgrunnlag.

Det er blant annet dette Mediemangfoldsutvalget nå skal se på. De skal levere sin utredning i form av en NOU til Kulturdepartementet innen 1. mars 2017.