<strong>ER DETTE OK?</strong> Kims kampanje der man kan vinne TV hver dag er av de som får kritikk fra Forbrukerombudet. Foto: Produsentens nettsider
ER DETTE OK? Kims kampanje der man kan vinne TV hver dag er av de som får kritikk fra Forbrukerombudet. Foto: Produsentens nettsiderVis mer

Nå må de skjerpe seg!

Forbrukerombudet har gjennomført en stor kontrollaksjon.

Ketsjup med løfter om DVD-filmer, saftflasker som kan gi gavekort, frokostblandinger som frister med gratis kinobillett, potetgull som lodder ut TV-er, burgermenyer og sjokoladeplater som gir med billetter til fornøyelsesparker. Alt dette har Forbrukerombudet funnet i en kontrollaksjon om bruk av lokkende og påtrengende virkemidler som tilgifter, konkurranser og direkte kjøpsoppfordringer i markedsføring til barn.

Reklamespill lurer barna: Dobbel fettfelle

- Jeg syns det er overraskende at bedrifter som tidligere har opptrådt varsomt i sin markedsføring mot barn og unge ikke har nølt med å ta i bruk disse virkemidlene så fort forbudet mot tilgift ble opphevet, sier fungerende forbrukerombud Gry Nergård i en melding fra Forbrukerombudet.

Ombudet mener at bruk av tilgifter og konkurranser i ulike markedsføringstiltak er blitt markant synligere i dagligvarebutikken, på TV og på Internett. Aksjonen viser også at denne type markedsføringstiltak er mye brukt i markedsføring av produkter som brukes av barn og unge.

Dette til tross for at Norge skal lede WHOs arbeid for internasjonale retningslinjer for markedsføring av usunn mat og drikke til barn og unge

Begrensninger ble fjernet i 2009

Forbudet mot tilgift og kuponger ble fjernet i fjor, etter påtrykk fra EU. Et tap for norske forbrukere, skrev DinSides kommentator. Men hvorfor mener vi det?

Årsaken er at vi som forbrukere tjener på konkurranse. Skal konkurransen virke, må vi vite hva varene koster hver for seg. Konsepter der det selges en TV med medfølgende sykkel, pizzaer som skal gi billigere flybilletter eller TV-er som gir deg sykkel på kjøpet, tåkelegger priser. Uklarhet om priser tipper maktbalansen i leverandørenes favør, og du som forbruker blir i mindre stand til å velge varer ut fra et prisaspekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse reklamene irriterer oss mest

Hva gjør virksomhetene galt?


Loven mot tilgift og kuponger er altså fjernet. Så hvorfor er disse kampanjene problematiske? Jo, fordi den nye markedsføringsloven på flere punkter også ble strengere. Barn blir sett på som en sårbar forbrukergruppe, og skal gis ekstra vern. Det betyr at markedsføring rettet mot barn skal trå forsiktigere, og overtramp skal behandles strengere. Det er dessuten forbudt med direkte kjøps- og "mase"-oppfordringer rettet mot barn, skriver Forbrukerombudet.

- Jeg er bekymret over utviklingen, og håper derfor at vi nå kan få stanset både lovstridig markedsføring og få bedriftene til å forholde seg til de nye reglene i markedsføringsloven, sier Nergård.

Les også: Klagestrøm etter SMS-reklame

Her kan du lese ombudets brev til virksomhetene etter kontrollaksjonen:
Til Stabburet AS
Til Kellog's Norge
Til Kims Norge AS
Til McDonalds Norge AS
Til Nidar AS

Alle har svarfrist til 23. august.