Nå koster uvanene enda mer

Men du kan enkelt finne ut hvor mye du sløser - og snu trenden for 2011.

Sløsingen kan nå overraskende store summer i løpet av et år.  Foto: DinSide
Sløsingen kan nå overraskende store summer i løpet av et år. Foto: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har økt avgiftene på alkohol og tobakk, og varer som brus, potetgull og godterier blir stadig dyrere.

Matprisene er forventet å øke i løpet av året, andre varer og tjenester stiger i pris som følge av den generelle prisstigningen, og kanskje har du allerede lagt deg til noen nye uvaner i 2011?

Fortsetter du som i fjor, kommer du i alle fall til å sløse for enda flere kroner i 2011 enn det du gjorde i 2010. Men vi har gjort det enklere for deg å få oversikten.

Har du nyttårsforsetter om å sløse mindre og spare mer, kan du raskt kartlegge hvor mange kroner i året du faktisk bruker på unødvendig sløsing.

>>> Slik kan vennene dine se hvor mye du sløser

Syndene først

Er du av dem som røyker, snuser eller ofte kjøper alkohol på butikken eller Vinmonopolet? Svært mange nordmenn faller nok innunder denne kategorien. I forbindelse den foreslåtte avgiftsøkningen på alkohol og tobakk lagde vi en egen SYNDEKALKULATOR som estimerer hvor mye mer du vil bruke på dette i år sammenlignet med i fjor.

Gå til vår SYNDEKALKULATOR

Synes du resultatet var oppsiktsvekkende, kan vi fortelle deg at avgiftene faktisk har økt enda litt mer i 2011 enn det regjeringen foreslo da de la frem Statsbudsjettet i oktober 2010.

Så mye blir det i 2011

Men røyk og alkohol er naturligvis bare en liten del av det nordmenn bruker penger på.

Drikker du en halvliter cola om dagen, kaster du nærmere 4.400 kroner ut av vinduet i året. Og dersom du unner deg en ta med-kaffe tre ganger i uken, kommer du opp i den samme summen - minst.

Med sløsekalkulatoren finner du ut hvor mye penger du kan spare gjennom hele 2011.

Slik fungerer kalkulatoren

Med sløsekalkulatoren kan du selv bestemme hva du synes er sløsing. Synes du pengene du bruker på brus, er en nødvendighet, trenger du ikke fylle inn dette feltet. Mener du penger du bruker på restauranter, gir deg såpass mye tilbake at du neppe kan kalle det en uvane, setter du null kroner i dette feltet.

Kalkulatoren kommer ferdigutfylt med noen forslag til standardforbruk. Tallene kan du bruke som utgangspunkt for å beregne hvor mye du totalt sløser i løpet av året.

>>> Til SLØSEKALKULATOREN

Kan det redde strømregningen?

Er du en av mange nordmenn som gruer seg til strømregningen, eller allerede har fått et avskrekkende betalingskrav fra strømleverandøren i postkassen, kan en liten endring i vanene dine faktisk gi deg det ekstra du trenger. I alle fall på litt sikt.

Ikke la strømregningene ta knekken på økonomien. Finn i stedet ut hvor du kan spare inn andre steder.

LES OGSÅ: Snart kan du se når strømmen er dyr