Nå kontrolleres alle landets taksametere

Lovpålagt kontroll skal sikre at du betaler korrekt beløp for taxi-turen.

LOVPÅLAGT KONTROLL: Forskrift om krav til taksametere krever kontroll av alle taksametere en gang i året. Foto: Kim Jansson
LOVPÅLAGT KONTROLL: Forskrift om krav til taksametere krever kontroll av alle taksametere en gang i året. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. januar gjaldt nye krav til taksametre, som innebærer at de skal være kontrollert og godkjent av Justervesenet.

– Veldig mange har bestilt kontroll, så innen kort tid skal alle taksametre være ferdig kontrollert, forteller kommunikasjonsrådgiver Thomas Framnes i Justervesenet til DinSide.

For garanti om riktig taxi-regning bør du derfor se etter Justervesenets kontrollmerker når du setter deg inn i taxien.

Skal vise riktig distanse

Det er Forskrift om krav til taksametere som trådte i kraft 1. januar 2010 som er utgangspunktet for den nye kontrollen. Denne ga drosjenæringen en frist på to år til å få installert, kontrollert og godkjent nytt, EU-godkjent taksameter.

Ser du dette merket på taxiens dashbordet, har taksameteret vært gjennom den lovpålagte, årlige kontrollen. Foto: Justervesenet
Ser du dette merket på taxiens dashbordet, har taksameteret vært gjennom den lovpålagte, årlige kontrollen. Foto: Justervesenet Vis mer


– Ved installasjonskontroll, sjekker vi blant annet man har gyldig samsvarserklæring, at taksameteret er plombert og at det riktig tilbakelagt distanse, forklarer distriktssjef Bård Helmersen i Justervesenet til DinSide.

Taksametre som allerede har kontrollert, skal kunne vise til Justervesenets merke på dashbordet eller på selve taksameteret. Merket skal være datert 2011 eller 2012.

– Ved reparasjon av taksameteret eller andre endringer som medfører plombebrudd, eller hvis man flytter taksameteret til en ny bil, må det dessuten gjennomføres en ny kontroll, forteller Helmersen.

Les også: Slik sjekker du prisene før taxituren

Viser riktig kilometer


For å kontrollere om taksameterne viser riktig tilbakelagt distanse, kjører drosjene en referansestrekning oppmålt av Justervesenet, eller benytter en nyutviklet GPS-basert løsning konstruert for dette formålet.

– Taksameteret skal holde seg innenfor en feilmargin på pluss minus 3 prosent. Under våre kontroller har vi sett noen avvik, som normalt ikke har vært større enn pluss minus 4-5 prosent i de verste tilfellene, forteller Helmersen.

De aller fleste taxiselskaper har nå vært gjennom den lovpålagte kontrollen, selv om det hender at enkelte drosjer uteblir fra avtalt kontrolldato.

– Løyvehavere som ikke sørger for at drosjen møter til avtalt kontroll vil bli ilagt et gebyr, og taksameteret er dermed ikke tillatt å bruke før det er kontrollert og godkjent, forteller Helmersen.

Les også: Oslos taxisjåfører får kritikk i stor undersøkelse