Nå kommer skattepengene

Får du igjen på skatten? Da kan du glede deg til neste uke, for da kommer skattepengene. Er du blant de uheldige som gikk på en skattesmell må du gjøre opp for deg innen 21. august.


Skatteoppgjøret for nesten 90 prosent av lønnstakerne og pensjonistene er klart fredag 23. juni. De som får igjen på skatten får utbetalt tilgodebeløpet i løpet av neste uke. Pengene utbetales til konto, eller som utbetalingsblankett, og rentegodtgjørelsen er på 2,5 prosent.

Noen må vente til oktober for å få skatteoppgjør - blant annet skattytere med ektefelle som driver næringsvirksomhet, de som leverte selvangivelsen for sent eller fikk utsatt frist, og de med selvangivelser som ikke er ferdig behandlet.

Flinke skattebetalere

For 2005 har vi betalt skatter og avgifter for over 180,8 milliarder kroner: Det er én milliard kroner mer enn året før.

Langt de fleste av oss har dessuten betalt for mye, og får igjen på skatten i år: Ifølge Skatteetaten kan 2,225 millioner skatteytere vente seg et ekstra tilskudd til feriekassa. Det er en økning på 55.000 fra i fjor.

16,9 milliarder kroner skal betales tilbake til de som har betalt for mye skatt i løpet av år, det vil si at i gjennomsnitt får hver enkelt igjen 7.600 kroner på skatten. Det er 400 kroner mer enn i fjor.

Mange får penger igjen på skatten. Foto: Per Ervland. Foto: Per Ervland Vis mer


Færre fikk restskatt

Det er 67.000 færre skatteytere som må betale restskatt i år, i forhold til i fjor - men de må betale mer enn i fjor. I gjennomsnitt er restskatten på 9.200 kroner i år, kontra fjorårets gjennomsnitt på 7.600 kroner. De som fikk restskatt på under 100 kroner trenger ikke betale inn dette.

Til sammen må 386.036 skatteytere betale restskatt, på til sammen 3,5 milliarder kroner.

Hvis du skylder skatt fra tidligere år, eller har andre offentlige krav å betale, kan skatteoppkreveren bruke tilgodebeløpet til å dekke dette.

Har du fått restskatt? Ikke gå på samme smell igjen. - Man kan alltid be om å få høyere prosenttrekk enn det likningsmyndighetene har påført, sier informasjonsdirektør i Skatteetaten, Lise Halvorsen til DinSide.

Betal restskatten nå

Har du mindre enn 1.000 kroner i restskatt skal dette betales i sin helhet innen den 21. august. Må du betale over 1.000 kroner trekkes dette i to avdrag, 21. august og 25.september.

Er du en av de uheldige som må betale restskatt, er det best å kvitte seg med denne gjelda så fort som mulig. Betaler du ikke til avtalt tid, påløper det forsinkelsesrente fra første dag. Renten blir fastsatt hvert halvår, og skal være minst 7 prosentpoeng høyere enn Norges Banks styringsrente.

Les mer om betaling av restskatt: Skatteråd for strutser.

Hvis du ikke betaler innen fristen, vil restskatten bli krevd inn uansett. I år prøves det dessuten ut en ny ordning i noen kommuner, hvor Skatteetaten bruker opplysninger om blant annet restskattens størrelse og betalingshistorikk som bakgrunn for valg av innkrevingstiltak.

Kilde: NTB, Skatteetaten.