<b>Skal leveres:</b> Skattekortet skal leveres arbeidsgiver, men du kan be om at det trekkes mer skatt enn det som er oppgitt. Foto: Kristina Picard
Skal leveres: Skattekortet skal leveres arbeidsgiver, men du kan be om at det trekkes mer skatt enn det som er oppgitt. Foto: Kristina PicardVis mer

Nå kommer skattekortet

Da er det TO ting du må huske på.

Utsending av skattekort for 2011 starter 15. desember. Det vil altså mest sannsynlig være deg i hende i løpet av denne uken - hvis du husker å ta inn posten.

Det er to gode grunner til å ta vare på skattekortet når det kommer:

1. Det inneholder fødselsnummeret ditt.
2. Du må levere skattekortet til arbeidsgiveren din.

Inneholder fødselsnummeret

Brevet du mottar fra Skatteetaten, er også et av nokså få brev du får i løpet av året som inneholder fødselsnummeret ditt (fødselsdato + personnummer).

Selv om Datatilsynet mener at fødselsnummer bare skal brukes når det er saklig behov - og når det er umulig å oppnå tilfredsstillende identifikasjon ved bruk av andre metoder, som for eksempel navn, adresse, fødselsdato, medlems- eller kundenummer - så kan uvedkommende gjøre overraskende mye skade dersom de får tak i fødselsnummeret ditt: - De henter iPhones i mitt navn

Derfor skal du passe godt på at ingen andre snapper utsendelsene fra Skatteetaten.

>>>Nei, DinSide hjelper ikke tyven

Kortet skal leveres

- Noen bedrifter henter opplysninger elektronisk hos oss, men arbeidstaker plikter likevel å levere skattekortet til arbeidsgiver, har Lise Halvorsen i Skatteetaten tidligere uttalt til DinSide.

Det er ikke tilstrekkelig at den ansatte oppgir riktig trekkprosent til sin arbeidsgiver, skattekortet må, ifølge loven, leveres. Og hvis skattekortet for 2010 blir brukt for januarlønnen i 2011, og du fremdeles ikke har levert det nye skattekortet i februar, skal det trekkes 50 prosent skatt av all lønn du har fått utbetalt i 2011, også januarlønnen.

Ekstra vedlegg til mange nordmenn

I år har det vært en omlegging av skattereglene for pensjonister, og disse endringene omfatter cirka en million skatteytere.

Alle over 61 år, født i 1949 eller tidligere, vil få et vedlegg sammen med skattekortet som informerer om de nye reglene.

Vær oppmerksom på endringer

Skattekortet bygger på prognoser fra i fjor og tar bare hensyn til normal variasjon i inntekten. Derfor kan skattetrekket ditt være feil i forhold til hva du faktisk skal betale i skatt for 2011.

Du bør selv følge med på endringer i renteinntekter eller leieinntekter, eller blant annet renteutgifter og barnehageutgifter. Dersom du nylig har byttet jobb, og dette medførte stor endring i din inntekt, bør du oppdatere skattekortet ditt. Dersom du har giftet deg eller skilt deg, bør du også sjekke at du blir lignet i riktig skatteklasse.

En eventuell endring i formuesskatten din som følge av de nye reglene for formuesberegning av boligeiendom er ikke hensyntatt i skattekortet for 2011. Som skatteyter må du derfor selv endre skattkortet for 2011 for å unngå eventuell restskatt.

Trenger ikke nytt kort

Hvis du har funnet ut at skattekortet oppgir et for lavt trekk, eller at du av en eller annen grunn ønsker å betale mer skatt, er det fullt mulig å betale mer uten å be om nytt skattekort.

Arbeidsgiver har lov til å trekke så mye skatt som du ønsker, så lenge det er mer enn det som står på skattekortet ditt.

Hvordan finner du ut om du betaler nok? Sjekk her:

Pensjonister: DIN SKATT I 2011


Vanlige lønnsmottakere: DIN SKATT I 2011

(Kilder: Skatteetaten, Skattebetalerforeningen)