SJEKK POSTKASSA: Skatteetaten sender ut nytt skattekort i perioden 15. til 31. desember. Foto: Kristina Picard
SJEKK POSTKASSA: Skatteetaten sender ut nytt skattekort i perioden 15. til 31. desember. Foto: Kristina PicardVis mer

Nå kommer skattekortet for neste år

Dette bør du passe på før du leverer det fra deg.

Fra og med 15. desember sender Skatteetaten ut skattekortet for 2012.

Før det nye skatteåret tar til, bør du passe på følgende tre ting.

Ikke la det ligge i postkassa

Skattekortet inneholder mye sensitiv informasjon om deg som enkeltperson, ikke minst fødsels- og personnummeret ditt som lett kan misbrukes om det havner i feil hender.

I følge Datatilsynet har personopplysninger som navn, adresse og fødselsnummer vist seg å være tilstrekkelige for at uvedkommende tegner falske mobilabonnement i ditt navn.

Og postkassa fremheves som et velkjent mål for å skaffe seg tilgang til info om enkeltpersoner på nettstedet Idtyveri.info.

Ettersom skattekortet for 2012 sendes ut i perioden 15. til 31. desember, lønner det seg å sjekke postkassen jevnlig frem til nyttårsaften om ikke skattekortet dukker opp med det første.

Les også: Så mye betaler hver nordmann i skatt

Endringer i økonomien?

Skatteetaten har beregnet hvor mye skatt du skal betale i 2012, basert på din økonomi i 2011. Sammen med skattekortet som du får i posten, får du tilsendt et eget skjema som viser grunnlaget de har beregnet det nye skattekortet ditt ut fra.

Har det skjedd endringer i din økonomi, for eksempel et jobbskifte som gir deg høyere inntekt i året som kommer, er det viktig å endre skattekortet slik at skattetrekket for 2012 blir riktig.

Dersom du har giftet deg eller skilt deg, bør du også sjekke at du blir lignet i riktig skatteklasse.

Merk deg at du kan registrere dine endringer direkte på Skatteetatens nettsider fra og med 15. desember klokka 10. Fordelen med å gjøre det online, er at endringene da vil bli raskere registrert og behandlet enn om du sender inn en papirsøknad.

Vil du sikre deg mot baksmell, er det dessuten et godt tips å be arbeidsgiver om å trekke mer skatt enn det skattekortet tilsier: Jo høyere ekstrabeløp du velger å betale hver måned, jo mindre blir sannsynligheten for restskatt.

Les også: Statsbudsjettet gir disse skatteendringene i 2012

Unngå 50 prosent skatt

Når du så sitter klar med riktig skattekort for 2012, må du passe på å levere dette til din arbeidsgiver så fort som mulig, og ikke minst før lønning i februar.

Hvis ikke vil du nemlig måtte skatte 50 prosent av all inntekt i 2012, både januar- og februarlønna.

Merk deg også at det ikke holder å oppgi trekkprosenten på mail. Loven krever nemlig at du fysisk overleverer skattekortet til arbeidsgiveren.

Usikker på hvor mye skatt du skal betale i 2012?

Det kan du sjekke her:

Vanlige lønnsmottakere
Pensjonister