Nå kommer selvangivelsen

Men vet du hva du kan trekke fra på skatten?

«Ikke ta det du får fra skattemyndighetene for god fisk.Otto Risanger, økonomiskribent»


Selvangivelsen er på vei, og snart har du en god pekepinn på om du har penger tilgode, eller om du må betale restskatt til staten. Du kan levere selvangivelsen elektronisk fra 24. mars, men først bør du være sikker på at du har fått alle fradragene du har krav på.

Du kan ikke levere på sms

- Mange stoler blindt på de forhåndsutfylte tallene. Ikke ta det du får fra skattemyndighetene for god fisk, for det er veldig mye de ikke vet, sier Otto Risanger, økonomiskribent og forfatter av Pengeboka.

Slik leverer du i år: Den som tier, samtykker

11.000 kroner spart

Mange kjenner til postene om reisefradrag og fradrag for boliglånsrenter, men det er en gruppe mennesker som bør være ekstra oppmerksom på skatteoppgjøret, nemlig de som er eneforsørgere.

- Folk som har barn, men ikke bor sammen, bør være ekstremt oppmerksom på skatteklasser. Det kan hende du betaler opptil 11.000 kroner for mye skatt hvis du blir plassert i feil skatteklasse. Det med skatteklasse 2 skjer ikke alltid automatisk. Hvis du glemmer å sjekke det, kan du risikere å betale 11.000 kroner mer enn det du skal, sier Risanger.

Disse kan få igjen en liten formue på skatten

Otto Risanger står blant annet bak Pengeboka som utgis hvert år.
Otto Risanger står blant annet bak Pengeboka som utgis hvert år. Vis merPenger tilbake for barnehage

Foreldre som benytter seg av barnehage, SFO eller dagmamma, må huske å få med foreldrefradraget. Du kan få fradrag for opptil 25.000 kroner for barn nummer én, og 15.000 kroner for barn nummer to og tre, tilsammen 55.000 kroner. For hvert fradrag i selvangivelsen betaler du 28 prosent mindre i skatt. Det betyr at du kan spare opptil 15.400 kroner på å huske å føre opp disse utgiftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå baksmell - sjekk skattekortet ditt! Ekstra viktig nå!

Den største tabben

Får du penger igjen på skatten, er du ekstra utsatt for slurv, mener Risanger.

- Når folk får tilbake penger på skatten, så blir de så glad at de ikke undersøker videre, men mange skulle hatt enda mer skattepenger tilbake, sier Risanger.

Det er først når det ligger an til en solid restskatt at vi blir mer påpasselige med fradragspostene. Risanger påpeker også at Skatteetaten har gjort mange feil det siste året.

- Etaten har endret i rutiner og systemer, og derfor bør folk være ekstra påpasselige denne gangen. Det har vist seg at det har vært mye feil.

Generelle råd fra Risanger:

  • Pass på at du får fradrag for alle rentene du har betalt
  • Pass på reisefradrag hvis du bor langt nok fra jobben
  • Hvis man er gift, bør man undersøke at ingen poster er ført opp dobbelt
  • Sjekk tallene nøye. Skatteetaten er ikke ufeilbarlig og har heller ikke tilgang til alle opplysninger om deg