Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier at du for all del bør unngå at regningene hoper seg opp allerede i januar. De økonomiske konsekvensene kan bli betydelige, dersom du ikke gjør opp for deg. Foto: Kim Jansson og DNB
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier at du for all del bør unngå at regningene hoper seg opp allerede i januar. De økonomiske konsekvensene kan bli betydelige, dersom du ikke gjør opp for deg. Foto: Kim Jansson og DNBVis mer

Nå kommer regningene

Januar er måneden da julemoroa skal betales. Gjør du ikke opp for deg, risikerer du å få en smell i løpet av året.

Ble du litt for ivrig med kredittkortet i julen, er det nå du får svi. For om strømregning, NRK-lisens og boliglån også skal nedbetales, kan bunken med regninger i januar bli i største laget for mange.

Da er det for all del viktig å gjøre opp for deg. For betaler du ikke moroa, kan du være sikker på at bunken med regninger ikke blir mindre.

- Det verste du gjør er å legge dem i en skuff. For regningene forsvinner ikke, de bare vokser og vokser. Det påløper forsinkelsesgebyrer og blir de sendt til inkasso øker gjelden ytterligere. Ender du i tillegg opp med betalingsanmerkning kan det få store konsekvenser for din privatøkonomi, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Kan koste deg boliglån og drømmejobb

Slike betalingsanmerkninger er noe av det verste du kan utsette din privatøkonomi for. Har du én eller flere betalingsanmerkninger, kan det hende banken ikke vil gi deg boliglån eller kredittkort. Eller kanskje ikke teleselskapet ikke vil gi deg et telefonabonnement, fordi du blir ansett som en dårlig betaler.

Sandmæl advarer også mot et slag i ansiktet i jobbsammenheng.

- Det kan også føre til at du ikke får drømmejobben. Flere arbeidsgivere sjekker også om du har økonomien på stell, sier Sandmæl til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor sommer var rundt 215.000 nordmenn oppført som dårlige betalere, fordi de var registrert med én eller flere betalingsanmerkninger. Dette ifølge tall fra analyseselskapet Experian.

LES OGSÅ: Kast ikke bort penger! Prøv DinSides sløsekalkulator


Slik blir du god betaler igjen

Selv om det er ubehagelig å være betraktet som en dårlig betaler, trenger ikke alt håp om en normal økonomisk hverdag være ute. For noen år siden ble det åpent for at alle som hadde pådratt seg betalingsanmerkninger, kunne kvitte seg med dem.

Og veien til en hverdag som god betaler er egentlig ganske enkel: Betal regningene dine. Når du gjør opp for deg, forsvinner nemlig anmerkningene dine, og du kan igjen søke om boliglån, kredittkort og liknende.

Ønsker du å rydde opp i økonomien din nå i starten av året, bør du følge oppskriften til Magne Gundersen. Han er forbrukerøkonom i SpareBank 1 Gruppen og har gjennom bankens økonomiblogg kommet frem til tre tips for en ryddigere lommebok i 2012.

1) Lag et budsjett – en oversikt over inntektene og utgiftene for neste år.
2) Kom raskest mulig à jour med regninger og kredittkort etter jul.
3) Kutt ned på forbruket til du ser at du har balanse mellom inntekter og utgifter.

Er de økonomiske problemene så store at du ikke vet hvor du skal starte, kan du få gratis hjelp ved å ringe dette nummeret.