Surfet du litt da du kjedet deg på flyplassen? Internett blir lettere og lettere tilgjengelig fra nye mobiltelefoner, men det slettes ikke rimelig om du surfer fra utlandet. Foto: Kristina Picard
Surfet du litt da du kjedet deg på flyplassen? Internett blir lettere og lettere tilgjengelig fra nye mobiltelefoner, men det slettes ikke rimelig om du surfer fra utlandet. Foto: Kristina Picard Vis mer

Nå kommer regningen

Mobilsurfingen kan bli en kjempeutgift.

Publisert
Sist oppdatert

Datanedlasting til mobilen i utlandet kan bli svært dyrt hvis du ikke vet hva du gjør. Hvis du har vært flittig bruker av internett mens du var i utlandet i sommer, vil du merke det godt på telefonregningen.

I Storbritannia vil det koste deg 250 kroner å åpne fullversjonen av Norges største avis via mobiltelefonen. Det viser en prisundersøkelse utført av DinSide tidligere i år.

I Japan må du betale mye for mobilsurfing med norsk abonnement. 315 kroner for 1,68 Mb, viser fakturaen fra NetCom. Foto: DinSide
I Japan må du betale mye for mobilsurfing med norsk abonnement. 315 kroner for 1,68 Mb, viser fakturaen fra NetCom. Foto: DinSide Vis mer

Har du for eksempel feriert i Bulgaria, bør du merke deg at Cosmo Bulgaria Mobile tar 92,54 kroner per megabyte av NetCom-kunder som surfer på mobilen, og i Tyrkia er prisen over 100 kroner per megabyte.


Priser per nedlasting

Priser for å surfe på nettet med mobilen oppgis som regel i kroner (valuta) per megabyte du laster til din mobiltelefon. Facebooks forside er på omtrent 25 kb, mens forsiden av VGs mobilversjon (mobil.vg.no) er på drøyt 40 kb. Men går du inn på www.vg.no med mobilen, er forsiden i skrivende stund på rundt 350 kb, og klikker du på toppsaken, har du lastet nye 150 kb.

Varigheten på surfingen skal, ifølge mobilselskapene, ikke ha noen betydning for prisen. Det du betaler for, er hvor mye mobilen din laster ned.

Se også: Rådyrt å bruke mobilen på danskebåten!

Mer og mer vanlig

Hver tredje norske mobilbruker har tilgang til e-post på mobilen. En enda større trend er å koble seg til sosiale nettverk, som Facebook, også på mobilen. I juli veiste en undersøkelse fra Norstat at hver tiende Facebook-bruker i Norge oppdaterer status og sjekker profilen sin ved hjelp av mobiltelefonen sin.

Begynner du allerede å bli urolig for regningen som kommer, får du en pekepinn med vår kalkulator.

KALKULATOR: Mobilsurfing i utlandet

Slik blir det billigere

du på nett med mobilen, vil det bli rimeligere om du benytter deg av spesialtilpassede utgaver for mobiltelefoner, såkalte WAP-sider. Disse sidene er gjerne strippet for elementer som gjør siden tung og dyr å laste. For eksempel vil det kreve betydelig mer datatrafikk å logge på www.dinside.no i stedet for mobil.dinside.no. Facebook og en rekke andre nettsider har spesialtilpassede applikasjoner til for eksempel iPhone, som kan bidra til å redusere datatrafikken.

Flere tips til billigere mobilsurfing

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer