Nå kommer minimeglerne

SPINK, SPAR OG BLI RIK: La junior sette lommepengene på børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har lyst å satse på forskning, sier knotten der han sikler over sparepengene som står og samler støv, og fint lite renter, på kontoen. Han har tjent noen tiere i renter det siste året og er definitivt klar for å få penga til å bli noe mer. Kanskje PlayStation 3 via Oslo børs?

Motiverende spareform

Hos AksjeNorge er holdningen til kombinasjonen barn og børs uforbeholden positiv.

- Hvis man som voksen gir et barn 1.000 kroner på en bankkonto, så skjønner barna det og tenker ikke mer på det. Men sier man i stedet at man har kjøpt 50 aksjer i Norsk Hydro så lurer barnet straks på hva det innebærer. Denne kunnskapsoverføringen fra en som vet og har midler til en som ikke vet, er veldig fornuftig. Dette får barna mye igjen for og det medfører lite risiko for mottakeren. Det at et barn og en voksen har et felles spareprogram er fantastisk motiverende for barna, sier John Peter Tollefsen, daglig leder i stiftelsen AksjeNorge til DinSide.

Tollefsen mener at kunnskap om aksjer og økonomi bør læres så tidlig som mulig. Han oppfordrer også voksne til å sette deler av barnetrygda (nær halvparten av nordmenn sparer deler eller hele barnetrygden) i aksjefond.

Nyttig på DinSide:
>>> Start studiefond til barna

Barn bør lære seg økonomistyring.

Foto: Jaimie Duplass Foto: Jaimie Duplass
Barn bør lære seg økonomistyring.

Foto: Jaimie Duplass Foto: Jaimie Duplass Vis mer


Ifølge AksjeNorge utgjør unge mellom 15-29 år 6,4 prosent av de 390.000 nordmenn som i dag eier aksjer. Flesteparten er gutter: 3:1 i guttas favør. (jentenes rikmannstriks finner du her.)

Også DnBNORs forbrukerøkonom, Aud-Helen Rasmussen, er opptatt av at barna skal lære seg pengevett.

- Et grep er å vise barna hvordan man følger med på aksjehandel og fond. Bruk internett og avisene. Det er fint og interessant å følge med på kurssvingninger på nettbankene. Gå også inn og se på avkastningen til fondsforvalterne.

De første store midlene barna får er til konfirmasjonen. Unge har høy risikovilje og da er det lurt å lære dem hvordan det fungerer, mener Rasmussen, og legger til:

- Man bør spørre seg om hva slags risiko man skal ta på mindreåriges vegne.


Kilder: DnBNor, AksjeNorge

AKTUELT