Nå kommer lusa

Årets luseplage er den verste på 20 år. I år kjøper vi over 100.000 lusekurer for å kvite oss med det lille beistet.

Publisert
Sist oppdatert

Lusa finnes over hele landet, og er mest aktiv om høsten. Tall fra International Medical Statistics viser at vi kjøpte 95.660 lusekurer i fjor, og i år er plagen større.

Bekjempelsen blir vanskeligere fordi det kan ta måneder fra en får lus til det begynner å klø.

Hvor mange som får lus i Norge dag finnes det ingen tall på. Men det er mange. Favorittofferet er barn under 12 år, og ved enkelte skoler og barnehager utgjør den i perioder et stort problem.

Lusa er på fremmarsj i Norge. Fra 1997 til 2002 har salget av lusemidler mer enn doblet seg, og nå har forskerne også begynt å bekymre seg for resistente lus.

Det er mange måter å ta knekken på lusa på. Den vanligste lukter forferdelig, men ekspertene anbefaler fremdeles å bruke lusekurene Prioderm eller Malation.

Luseshampo har vist seg å ikke fungere godt nok.

I år har vi også fått et alternativt tilskudd i LuseStopp, som bare inneholder planteoljer, frukt- og planteekstrakter.

LuseStopp, som selges i noen norske apotekkjeder, dreper lusa ved å hindre den i å puste. Den inneholder en kokosnøttolje som legger seg rundt pusteorganet til uvesenet.

Den inneholder også et stoff som lusa synes lukter vondt, og en såpe som løser opp den kittaktige substansen som lusa fester eggene til hårstråene med.

Middelet er mye brukt i Danmark og Tyskland, og det rapporteres om gode erfaringer til tross for at kuren ikke tar knekken på luseeggene like effektivt som Prioderm og Malation.

Hvis noen i familien har lus er vanlig balsam et godt triks. Hvis du har i grundig med balsam, er det lettere å gre ut lusa med lusekam etterpå.

Etter en lusekur bør du ta en storsjau med vasking av sengetøy, hodeplagg og alt annet som kommer i berøring med hår og hode.

Men det viktigste når du har lus: Si fra til alle rundt deg, så de kan undersøke seg selv.

Mozon.no, 12.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer