Nå kommer kjøpeutbyttet fra Coop

Men noen av kundene får langt mer igjen for det de har handlet.

<b>677 MILLIONER:</b> Nå betaler Coop ut kjøpeutbytte til alle sine medlemmer.  Foto: COLOURBOX.COM
677 MILLIONER: Nå betaler Coop ut kjøpeutbytte til alle sine medlemmer. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år utbetaler Coop kjøpeutbytte til sine kunder, og nå er tiden kommet for å utbetale pengene for 2014.

Ifølge en pressemelding fra Coop er det totalt 677 millioner kroner som skal betales ut til rundt 1,4 millioner kunder i disse dager.

Det er uten tvil snakk om mange penger, men noen kunder får langt mer enn andre - og ikke nødvendigvis fordi de har handlet så mye mer enn deg.

483,60 kroner i snitt

I år får samtlige Coop-medlemmer utbetalt sitt kjøpeutbytte innen 1. februar. Pengene blir satt inn på det enkelte medlems Coop-konto, og du kan selv velge om du vil ta ut pengene.

I snitt får hver kunde utbetalt 483,60 kroner i kjøpeutbytte for 2014.

Som Coop-medlem får man minimum én prosent på det man handler. Men enkelte kunder får langt mer enn dette. Årsaken er at samvirkelagene er selvstendige juridiske enheter, og selv avgjør hvor stort kjøpeutbytte kundene skal få.

- Akkurat som for et aksjeselskap, så vil størrelsen på kjøpeutbytte gjenspeile bedriftens økonomiske situasjon. Mange samvirkelag har en meget sterk økonomi og deler ut store utbytter, mens andre har investert i nye og bedre butikker til sine medlemmer. Dette vil i perioder gjenspeile seg på utbyttes størrelse, forteller Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

Da Dinside skrev om nettopp disse forskjellene i 2009, var det høyeste kjøpeutbyttet på hele syv prosent i ett av samvirkelagene.

Husk og at det er blitt lavere kjøpeutbytte enn før om du bruker Coop Mastercard.

Gjelder også renta

Når du får ditt kjøpeutbytte, kan du velge å la pengene stå på din Coop-konto. Men også her er det forskjeller fra samvirkelag til samvirkelag, bekrefter Kristiansen.

- Hver bedrift beslutter sitt eget rentenivå. Nivået varierer fra samvirkelag til samvirkelag. Noen har en kontotype, andre har for eksempel høyrentekonto i tillegg, forteller han.

Vurderer du å la pengene stå, bør du altså sjekke om renta faktisk er gunstig for ditt tilfelle.

At det er slike lokale forskjeller, er ikke problematisk, ifølge Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

- Så lenge kundene får riktige opplysninger om hvilke vilkår som gjelder dem når de blir Coop-medlemmer, reagerer vi ikke på at det er forskjeller, sier Skogly til Dinside.

Se også hvordan Coop overvåker handlekurven din.