Når skattekortet kommer i postkassen like før jul, er det smart å sjekke om skattetrekket for 2013 stemmer. Foto: Kristina Picard
Når skattekortet kommer i postkassen like før jul, er det smart å sjekke om skattetrekket for 2013 stemmer. Foto: Kristina PicardVis mer

Nå kommer ditt nye skattekort

Finn ut om du bør endre på neste års skattetrekk.

Mandag neste uke begynner Skatteetaten å sende ut skattekort for 2013. For å unngå feil skattetrekk neste år, bør du derfor se over om skattekortet er riktig for deg og din økonomi i året som kommer.

Samtidig bør du huske å levere skattekortet før februarlønna skal utbetales!

Disse bør endre skattekortet

Skattetrekket for 2013 er basert på forventet inntekt, som igjen er beregnet med utgangspunkt i inntekten du hadde i 2012. Hva Skatteetaten har tatt utgangspunkt i, ser du på skjemaet som blir tilsendt sammen med selve skattekortet.

Har det skjedd eller skal det skje større endringer som påvirker din økonomi, er det derfor ekstra viktig å ta en kikk på tallene du får tilsendt.

Sjekk skattesatsen ekstra nøye hvis ett av følgende punkter gjelder deg:

 • Du får endringer i renteutgifter.
 • Du får endringer i gjeld.
 • Du starter å jobbe.
 • Du får ytelser fra NAV.
 • Du slutter å jobbe og blir pensjonist.
 • Du får mer eller mindre lønn. Dette gjelder ikke dersom du har tabellkort.
 • Du slutter som selvstendig næringsdrivende og blir lønnstaker.
 • Du endrer skatteklasse.
 • Unngå 50 prosent skatt i februar

  Du kan endre skattekortet på Skatteetatens nettsider fra og med 17. desember, hvor du også kan bestille kopi av skattekortet hvis du har flere arbeidsgivere. Nå kan du dessuten logge inn på Skatteetaten ved hjelp av Bank-ID.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Etter at eventuelle endringer er gjort, er det om å gjøre å få levert det nye skattekortet før februarlønna skal utbetales. Hvis ikke skal nemlig arbeidsgiveren trekke 50 prosent skatt av inntekten din! I januar kan arbeidsgiver derimot bruke skattekortet fra 2012.

  Les også: Se hvor mye du sparer på å benytte fribeløpet

  E-skattekort fra 2014

  Fra og med 2014 innfører Skatteetaten elektroniske skattekort, og er i gang med en prøveordning for det nye systemet. I 2013 kan arbeidsgivere derfor frivillig ta i bruk det nye systemet.

  For deg som arbeidstaker betyr den nye ordningen at arbeidsgiveren henter dine skatteopplysninger elektronisk, og du slipper å levere papirlappen til arbeidsgiver. Dermed skal arbeidsgiver også fange opp dersom du gjør endringer som gir endret skattetrekk.

  Likevel må du fortsatt holde et øye med hvor mye du skal betale i skatt. Skatteetaten uttalte til DinSide tidligere i år at det fortsatt vil være ditt ansvar som arbeidstaker at skatteopplysningene til en hver tid er korrekte.

  – Skatteyter vil fremdeles få tilsendt opplysninger om skattekortet og grunnlaget for beregningen, enten på papir eller elektronisk, sa kommunikasjonsdirektør Astrid Mjærum i Skatteetaten til DinSide i januar.

  Les også: Sjekk lommeboka - snart blir 2,5 milliarder verdiløse

  Frykter du restskatt?

  Har du ennå ikke fått utbetalt årets desemberlønn, og frykter restskatt ved neste skatteoppgjør, kan du fortsatt gjøre noe for å unngå den verste baksmellen.

  Før desemberlønningen utbetales, kan du be arbeidsgiveren din om å trekke ekstra skatt av lønningen. Vær også obs på at dette ikke lønner seg hvis du ender opp med å bruke kredittkort for å betale for julegaver og andre utgifter nå i desember.

  Restskatten er tross alt et rentefritt lån, såfremt du betaler innen 31. mai neste år.

  Les også: Betal mer i rente, spar flere hundre tusen!