<b>- De har ingen hemninger.</b> Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo ber folk i hele landet være på vakt mot nye svindel- og tyverimetoder. Foto: Per Ervland
- De har ingen hemninger. Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo ber folk i hele landet være på vakt mot nye svindel- og tyverimetoder. Foto: Per ErvlandVis mer

Nå kommer de på døren din

– Har du først sluppet dem inn, får de med seg alt, sier politisjef Bjørn Hansen.

– For guds skyld, ikke slipp dem inn! sier politisjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo.

Han sikter til et nytt fenomen, nemlig utenlandske musikanter som oppsøker privatadresser og inviterer seg selv inn for å spille eller prate.

– Har du først sluppet dem inn, får de med seg alt. Du vil ikke tro hvor frekke de er, sier Hansen til DinSide.

Han advarer derfor mot å slippe fremmede mennesker inn i hjemmet. Det gjelder musikanter, tiggere, studenter eller andre som uten forvarsel står på døren din.

Inviterte seg selv på festen

Etter det DinSide kjenner til, har det vært mer enn ett tilfelle i Oslo hvor østeuropeere har banket på døren og invitert seg inn i private hjem for deretter å fylle lommene og veskene med det de, helt ubemerket, klarer å få tak i.

Nylig ble en privat bursdagsfest i Oslo oppsøkt av trubadurer som sa de hadde fått betalt for å spille for jubilanten. Bandet virket svært overbevisende, men da de ble bedt om å forlate festen, hadde både ytterklær og bankkort forsvunnet fra stedet.

Et radioinnslag om hendelsen ble sendt på Banden på radiokanalen P3 den 7. november.

– Plutselig var det en lommebok som lå slengt ute i gangen hvor tre Visa-kort var borte, sier en av gjestene til P3.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også hvorfor noen mener det kommer til å være lite gøy å være norsk

Ikke bare i Oslo

– Dette begynner dessverre å bli helt normalt. De samme spiller jo også på gaten, og der bruker de musikken som et påskudd, men de gjør andre ting i tillegg, og vi vet at det forsvinner ting blant tilhørerne, sier Hansen.

Han legger til at det ofte er veldig små sjanser for at gjerningsmennene blir tatt. Derfor jobber politiet mest med forebyggende arbeid og vil gjerne at folk blir advart.

– De halvprofesjonelle er ganske raskt ute av landet igjen. De kan ta tre dager i Oslo, tre i Bergen, en i Gøteborg, og så forsvinner de, sier Hansen, som understreker at oppsøkende kriminelle ikke bare er et problem i Oslo.

>>>Slik blir du lurt på Oslo S

Forbereder innbrudd


Hansen forteller at svindlerne oppsøker privatadresser med ulike påskudd.

– De kommer på døren, enten for å spille, eller så har de en lapp med seg hvor verdens elendighet er beskrevet. Noen presenterer seg som studenter, andre ber direkte om hjelp, sier Hansen.

Det er imidlertid nok en grunn til ikke å slippe dem inn:

– Noen av de som banker på, kommer rett og slett for å gjøre forberedelse til innbrudd, forklarer Hansen.

Forsikring vil trolig dekke tap

Også informasjonsdirektøren i forsikringsselskapet If advarer mot å slippe fremmede inn i hjemmet.

Informasjonsdirektør i If Jack Frostad. Foto: If
Informasjonsdirektør i If Jack Frostad. Foto: If Vis mer


– Frekkheten kjenner ingen grenser lenger. Vær mer kritisk enn noen gang før, sier Jack Frostad.

Hos If vil forsikringstakere antakelig få dekket tapene hvis de blir utsatt for oppsøkende kriminelle.

– Forsikringen vår på innbo og løsøre dekker tyveri fra hjemmet, i og for seg uavhengig av om det er et innbrudd. Dette vil gjelde for de som bor i hjemmet. Så er det disse som eventuelt er på besøk hos andre, disse er dekket av reiseforsikringen, da som en ferie- og fritidsforsikring, sier Frostad.

Han legger imidlertid til at hvert enkelt tilfelle må bli vurdert for seg, og at selskapet vil vurdere om du som forsikringstaker kan ha opptrådt grovt uaktsomt. I verste fall vil du da måtte dekke tapet selv.

Rådet fra Frostad er derfor det samme som fra politiet: Slipp dem ikke inn i hjemmet ditt!