Nå kan mobilferien bli billigere

EU vil fjerne roamingavgiften.

<strong>BILLIGERE?</strong> EU-parlamentet går nå inn for at roamingavgifter forsvinner i desember neste år. (Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/23024164@N06/4155755312/in/photolist-6HJYrU-ajTxPp-uvBwU-dDttUR-aRF9xX-6HJNtN-2pn1v5-2pmYEG-2phDvD-2phAKV-2pmZyQ-2phDcZ-2phBFr-2pmZLG-dYsFiU-7kekgE-9WwBWa-aDTpq9-7s3X4w-aDDsGL-wfch6-2phCza-2phC7z-2pmX6w-2pmYkL-wfch1-wfch4-wfaTb-wfaT4-wfaT7-wfaT6-5PJBrC-ae17XM-9LrjhN-5PJEqJ-a7rXZ5-7LoesB-wfaTg-wfa68-wfa66-wfaTd-99D8zJ-6kS2PY-3LeqwG-aEKjKe-bnMkxb-Ch3Jr-6PdJcg-2FcpQf-7s5eNu">Cell phone strut</a> av Damian Gadal, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC-BY</a>)
BILLIGERE? EU-parlamentet går nå inn for at roamingavgifter forsvinner i desember neste år. (Foto: Cell phone strut av Damian Gadal, CC-BY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på ferie i utlandet kan overraskelsen brått bli stor når du kommer hjem igjen.

Det fikk denne nordmannen smertelig erfare da han kom hjem til sekssifret mobilregning etter å ha slått seg løs på mobiltelefonen i Tyrkia.

På grunn av såkalte roaming-avgifter blir det ofte fryktelig dyrt å surfe på nettet med mobiltelefonen når man er i utlandet, selv om de fleste operatører heldigvis advarer deg med en SMS når regningen begynner å balle på seg.

Fra 2015

Med stort flertall har imidlertid EU-parlamentet i dag vedtatt at roamingavgiftene skal bort innenfor EØS-området.

Det innebærer å tvinge mobiloperatørene til å tilby mobilabonnementer som gir den samme prisen hjemme og i resten av Europa både med tanke på ringing, SMS og datatrafikk.

Det betyr i praksis at det vil koste deg like mye å surfe på nettet enten du befinner deg i Norge eller Italia.

Parlamentet går inn for at denne avgiften fjernes fra desember 2015.

Triks før det er klart

Et ordentlig vedtak blir det ikke før EU-parlamentet og de 28 medlemslandene er enige.

Det er imidlertid en stund til desember 2015, så vi trekker opp et par kjekke triks for deg som skal på ferie og vil spare datatrafikk:

Onavo-appen er din nye ferievenn
Nettleserne du kan surfe billigere med
Lagre kartene på telefonen før du reiser

Kilde: NTB & Reuters

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!