Her får elektrikeren nye tenner på en time Foto: Jo Simen Skog
Her får elektrikeren nye tenner på en time Foto: Jo Simen SkogVis mer

- Nå kan han smile igjen

Ny metode gir håp for dårlige tanngarder.

Du har kanskje sett det på tv-programmer som The Swan, How to look ten years younger og Extreme Makeover. Folk med ødelagte tenner får implantater og Hollywood-glis på 1-2-3.

Metoden heter Nobel Guide og er også tilgjengelig i Norge. Vi har snakket med tannlege Anders Wangestad som har utført over 150 slike inngrep.

- Inngrepet passer best for dem som er helt tannløse i overkjeven, og ikke så bra for dem som kun mangler en tann, sier tannlege Anders Wangestad ved Løkketangen Tannlegesenter i Sandvika til DinSide Helse.

Mindre smertefullt

Metoden krever mye planlegging, men er både sikker og effektivt ifølge Wangestad.

- Først utfører vi en CT-scan på pasienten. Informasjonen blir deretter lagt inn i et tredimensjonalt dataprogram. Programmet er såpass avansert at nå kan vi planlegge selve operasjonen, og hvordan implantatene skal plasseres. Broen blir bestilt på forhånd, så når pasienten kommer låses den på plass, forklarer han.

- Resultatet blir at jobben kan utføres både raskere og mer sikkert, dessuten sparer det pasienten for smerter og tid, sier Wangestad.

Det kirurgiske teamet på Løkketangen Tannlegesenter Foto: Jo Simen Skog
Tannløs pasient klar for et nytt utseende. Foto: Jo Simen Skog
Kirurgisk stent settes inn Foto: Jo Simen Skog
Pasienten biter i stenten for plasseringen av implantatene Foto: Jo Simen Skog
Tannlegen begynner med et tynt bor som passer nøyaktig Foto: Jo Simen Skog
Det første implantatet inn. Foto: Jo Simen Skog
Her fjernes skruer. Foto: Jo Simen Skog
Innsetting av implantatene avsluttes. Foto: Jo Simen Skog
Her smiler Leif Kvistbråten med en ny munn. Foto: Jo Simen Skog

Se bildeserien her:


Bedre selvtillit

Elektriker Per Skaarer (59) er blant dem som har latt seg operere av Wangestad. Han hadde hatt sykdom i tennene i tre år og hadde allerede hatt fire operasjoner da han oppsøkte Løkketangen Tannlegesenter.

Etter tannsykdom falt den ene tannen ut etter den andre. Nå kan Per smile igjen.
Etter tannsykdom falt den ene tannen ut etter den andre. Nå kan Per smile igjen. Vis mer


-Jeg grudde meg på forhånd, men det viste seg at jeg ikke hadde noen grunn til det. Behandlingen i seg selv var fullstendig smertefri, og siden jeg grudde meg såpass, valgte jeg å få inngrepene utført under det man kaller sedasjon, en blanding av bedøvelse og beroligende. Jeg kjente ingenting under selve operasjonen og har fått en ny bro med 12 tenner som jeg er kjempefornøyd med, sier han til DinSide Helse.

Operasjonen kostet mye, men er verdt hvert øre, ifølge Skaarer.

- Totalt kom både over- og underkjeve på . kr 280.000,- Av dette fikk jeg refusjon fra trygdekontoret på rundt 80.000 kroner. Da selvangivelsen skulle skrives, kunne jeg kreve fradrag for 28 prosent. Slik at rundt regnet ble mitt eget bidrag til hele inngrepet på omlag. kr. 140.000,- Det er penger som er godt plassert. Jeg har ikke angret et sekund, sier han.

- Jeg anbefaler alle som har lignende problemer å ”hoppe” i det. Det eneste jeg måtte angre på, er at jeg ikke gjorde dette før, for livskvaliteten har blitt mye bedre, og jeg koser meg med all slags mat uten å bekymre meg for smerter og elendighet. Og ikke minst, jeg smiler pent til folk, sier han.

Bra metode

Tannlege Kjell Størksen ved kjevekirurgisk avdeling ved Haukeland universitetsykehus sier at metoden etter hvert er blitt ganske vanlig.

- Metoden er god dersom den brukes av erfarne tannleger. Vi har ennå ikke nok langtidsdata på den, men hittil ser det bra ut, sier han til DinSide Helse.